Sari la conținut

3 octombrie: Legea offshore, în comisii – România, în Parlamentul European – Scrisoare deschisă despre Referendum

Legea offshore merge din nou în comisii pentru o săptămână – proiectul nu ar fi primit astăzi majoritate de voturi. ALDE, partenerul de guvernare PSD, anunțase încă de ieri că nu susține legea în forma modificată de Camera Deputaților, iar UDMR, care în urmă cu o zi sprijinise proiectul, a propus reluarea discuțiilor spre atingerea unui consens.

Astăzi a avut loc o dezbatere în plenul Parlamentului European de la Strasbourg cu privire la respectarea statului de drept în România, în cadrul căreia au fost dezbătute subiectele sensibile de pe agenda noastră publică: legile justiției și codurile penale, lupta anti-corupție, protocoalele secrete și protestele din 10 august. Viorica Dăncilă a susținut un discurs ferm, aplaudat de membrii PSD și de șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Liderii europeni s-au făcut remarcați, în schimb, prin tonul dur adoptat în evaluarea și prezentarea evoluției României. ”Nu am venit să dau socoteală”, și-a început discursul premierul român. ”Dacă CE trebuie să fie brutal de sinceră în evaluare, o vom face. Dacă trebuie să folosim alte mijloace aflate la dispoziția noastră, o vom face. Nu este o amenințare, acesta e rolul Comisiei (…) și ne luăm acest rol foarte în serios”, a replicat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

47 de europarlamentari au transmis o scrisoare deschisă prim-ministrului Viorica Dăncilă cu privire la Referendumul care va avea loc la finalul acestei săptămâni. Potrivit semnatarilor, redefinirea noțiunii de familie poate afecta negativ copiii din toate familiile prin promovarea unei definiții restrictive a acestora, care ar exclude orice altă alcătuire în afară de cea dintre un bărbat și o femeie – o încălcare a drepturilor celor care fac parte din familii ”ne-tradiționale”. Susținerea acestui referendum, se mai arată în document, girează retorica anti-LGBT și încurajează agresivitatea, verbală și fizică, împotriva celor care fac parte din această comunitate.