Sari la conținut

Știri de weekend: Seism 2018 – OUG pe legile Justiției – UDMR critică Uniunea Europeană

Cutremur în România – din fericire, doar în simularea Inspectoratului pentru situații de urgență, care a început sâmbătă un exercițiu complex bazat pe scenariul unui seism de 7,5 grade pe scara Richter. În politică, situația e un pic diferită: mâine, în ședința de Guvern va fi discutată Ordonanța de Urgență pentru legile Justiției. La o privire către exterior, UDMR critică Uniunea Europeană pentru că statele-membre consideră că țările din spațiul CEE „creează numai probleme”.

În această perioadă se desfășoară „Seism 2018”, exercițiu de simulare a unui cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, cea mai amplă simulare de intervenție în caz de seism major care are loc în Uniunea Europeană în ultimele două decenii. Cu un scenariu complex, acesta are loc pe parcursul a 5 zile, în mai multe orașe din România.

OUG pe legile Justiției, care urmează să fie discutată mâine în Guvern, a primit critici din partea PSD, partenerii de coaliție ALDE, al cărui ministru Tudorel Toader este responsabil de modificări – Șerban Nicolae a criticat în termeni deloc diplomați documentul, precizând că „umbra lui Macovei și Prună a acoperit gândirea acestei ordonanțe”. Forumul Judecătorilor din România critică de asemenea documentul pentru faptul că nu pune în acord recomandările GRECO și ale Comisiei de la Veneția. Pe plan extern, 11 organizații civice au transmis o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă prin care solicită acesteia să nu adopte OUG, întrucât aceasta va duce la slăbirea celei de-a treia puteri din stat.

UDMR a criticat dur Uniunea Europeană pentru faptul că aceasta consideră „statele membre din Europa Centrală și de Est copiii nedisciplinați ai Europei, care creează numai probleme, dar, în același timp, se bucură de beneficiile pieței în expansiune.” E inacceptabil, se arată în comunicatul de presă transmis, faptul că, „în Europa, situația minorităților naționale autohtone este încă nerezolvată”.

Categorii

Social, UDMR, Ştiri

Etichete