Sari la conținut

Guvernul a adoptat OUG pentru Legile Justiției

Cu o zi înainte ca cea de-a treia lege a Justiției privind statutul magistraților să intre în vigoare, Guvernul adoptă Ordonanța de Urgență ce reglementează întreg pachetul de legi propus de coaliția PSD-ALDE. Tudorel Toader, ministrul Justiției și inițiatorul OUG, a declarat astăzi că adoptarea acesteia a fost făcută ”pentru corelarea unora dintre prevederile celor trei legi, pentru preluarea unora dintre recomandările Comisiei de la Veneția, pentru preluarea unor dintre solicitările scrise explicite ale CSM, pentru alte necesare corelări.”

3 modificări importante aduse de Ordonanță:

– Creșterea vechimii necesare în magistratură pentru procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, precum și pentru funcțiile de conducere de la DNA și DIICOT, la 15 ani. Crește de asemenea la 10 ani necesarul de experiență pentru funcția de procuror DIICOT și DNA.

-Amânarea, până la finalizarea perioadei în care România va avea Președinția Consiliului Uniunii Europene, a dispozițiilor privind pensionarea anticipată a magistraților. ”Comisia de Veneția zice că este o problemă pentru că s-ar crea un deficit de personal. Pentru a ține echilibru între dorința unora dintre magistrați de a se pensiona, de a respecta decizia CCR, care a considerat soluția constituțională, de a răspunde preocupărilor Comisiei”, a precizat ministrul Tudorel Toader.

– ”Nu de resortul nostru astăzi, pe viitor, apelurile se vor judeca în complet format din trei judecători”, întrucât Consiliul Superior al Magistraturii CSM a solicitat Ministerului Justiției amânarea intrării în vigoare a dispoziției din cauza deficitului de personal.

Categorii

Ştiri

Etichete