Sari la conținut

25 octombrie: Noi proteste în București și Cluj – CCR a dezbătut sesizările de neconstituționalitate pe Codul Penal – Nicolae Hurduc, propus pentru funcția de ministru al Cercetării

Noi proteste în București și în Cluj, la o zi după ce Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat raportul de evaluare a procurorului general Augustin Lazăr, în urma căruia a declanșat procedura sa de revocare. În Cluj-Napoca, protestatarii i-au cântat acestuia din urmă ”La mulți ani!” de ziua sa de naștere. În Piața Victoriei din București, circa 100 de protestatari au proiectat cu laser mesaje împotriva ministrului Justiției.

Curtea Constituțională a dezbătut azi trei obiecții de neconstituționalitate a Legii de modificare a Codului Penal și a celei privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, formulate de președintele Klaus Iohannis, Înalta Curte de Casație și Justiție și Opoziție (PNL, PMP, USR) și deputați neafiliați. CCR a declarat constituțională măsura dezincriminării neglijenței în serviciu, ca și redefinirea grupului infracțional organizat. De asemenea, Curtea admis ca neconstituționale o parte dintre dispoziții, care includ dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu și redefinirea mărturiei mincinoase și a traficului de influență.

Klaus Iohannis a reacționat la decizia ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a declanșa procedura de revocare a procurorului general, după primirea raportului de evaluare a activității manageriale a acestuia. Astfel, acesta ”consideră că cererea ministrului Justiției este complet neadecvată și de natură să genereze neîncredere în sistem și îngrijorare în rândul partenerilor noștri europeni. Modul în care ministrul a prezentat public raportul este unul tendențios și denotă intenția acestuia de a subordona politic procurorii.” Președintele a subliniat necesitatea depunerii demisiei de către Tudorel Toader din funcția de ministru. În replică, acesta din urmă a declarat: ”Nimic nou sub soare: Presedintele ne spune mai intai faptul ca nu il va revoca pe A. Lazar apoi va citi raportul primit de la Ministerul Justitiei!” Nici în afara granițelor posibila revocare a procurorului general nu a rămas fără ecou: Comisia Europeană arată că, ”după revocarea şefei DNA anul acesta, procedura de revocare a procurorului general produce îngrijorare” și au reiterat importanța fundamentală a independenței sistemului judiciar din România și a capacității sale de a lupta împotriva corupției.

Nicolae Hurduc este propunerea prim-ministrului Viorica Dăcnilă pentru postul de ministru al Cercetării și Inovării. În prezent, acesta este decan al Facultăţii de Inginerie chimică şi Protecţia mediului de la Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

România nu este pregătită pentru preluarea Președinției Consiliului UE, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, președinte al partidului ALDE din coaliția de guvernare, făcând referire la conflictele dintre partide. Liviu Dragnea a declarat că Executivul este pregătit pentru acest mandat al țării noastre. La rândul său, Viorica Dăncilă a precizat că România este pregătită, dar că este nevoie de un consens între partidele politice și instituții.