Sari la conținut

26 octombrie: Procesul privind menținerea completului de judecători, amânat – Noi tensiuni apar în Coaliția de guvernare – Nicolae Hurduc, numit ministru al Cercetării

Procesul intentat de Liviu Dragnea împotriva Colegiului de Conducere al ÎCCJ privind menținerea completurilor de 5 judecători de la instanța supremă după intrarea în vigoare a noilor dispoziții ale legii 304/2004 pentru organizarea judiciară a fost amânat de Curtea de Apel București pentru data de 23 noiembrie.

Noi tensiuni apar în coaliția PSD-ALDE. Astăzi deputatul social democrat Cătălin Rădulescu și-a exprimat nemulțumirea față de doi miniștri ALDE, Tudorel Toader (Justiție) și Grațiela Gavrilescu (Mediu), acuzând ALDE de interese „paralele”, diferite de ale celor din Partidul Social Democrat. Mai mult acesta a precizat că pe Călin Popescu Tăriceanu, președintele partidului ALDE, „l-a apucat dragul” de Klaus Iohannis. Atât președintele PSD Liviu Dragnea, cât și ministrul Justiției, Tudorel Toader, au semnalat, în declarații, existența unui conflict – încă nu deschis.

Vicepreședintele Senatului Alina Gorghiu a declarat că este binevenită orice discuție pe legile Justiției, făcând referire la acordul propus de Călin Popescu Tăriceanu partidelor politice. Gorghiu a adăugat însă că Liviu Dragnea ar trebui să lipsească de la aceste discuții, pentru ca procesul să nu fie „viciat”.

Decretul de numire a noului ministru al Cercetării și Inovării, Nicolae Hurduc – decanul Facultăţii de Inginerie chimică şi Protecţia mediului de la Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iaşi, a fost semnat astăzi de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, în H.G. nr. 231 din data de 30 martie 2005 privind „aprobarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2005 – 2007 şi a Planului de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2005 – 2007”, în cadrul domeniului prioritar II „Combaterea Corupţiei” din Strategia Naţională Anticorupţie (S.N.A.), era prevăzută încheierea de protocoale „în vederea creşterii operativităţii şi eficienţei în activitatea de urmărire penală”. Unul dintre motivele care stau la baza deciziei declanșării procedurii de revocare a procurorului general sunt tocmai aceste protocoale. În replică, Liviu Dragnea a declarat că o Hotărâre de Guvern „nu înseamnă bază legală, hotărârea de guvern e sub lege și oricum nu influențează cu nimic abuzurile care s-au petrecut în România din cauza protocoalelor”.