Sari la conținut

Știri de weekend: Dacian Cioloș atacă PNL – RISE Project și valiza regăsită – Mâine are loc CExN-ul puciștilor din PSD

Suntem în pragul unei săptămâni pline de emoții pe plan politic, cel puțin pentru conducerea PSD. Va începe în forță, cu procesul liderului social democrat Liviu Dragnea pentru judecarea apelului în dosarul DGASPC Teleorman, în care acesta a primit o sentință de 3,5 ani de închisoare. În aceeași zi are loc și ședința CExN în care se hotărăște viitorul „puciștilor” care i-au contestat poziția lui Dragnea în partid. Vom afla, probabil, și următorul episod din seria #teleormanleaks, dar și unde va duce noul război deschis de Dacian Cioloș cu Partidul Național Liberal. Pentru moment, recapitulăm:

Dacian Cioloș, fost premier și lider al Mișcării România Împreună, a criticat dur Partidul Național Liberal, despre care spune că face parte din garda partidelor vechi, ce refuză să se reformeze. „Nu aș mai vorbi despre Putere și Opoziție cât aș spune despre clasa politică veche și una nouă, în plină formare”, a adăugat acesta. Afirmațiile sale au fost combătute însă cu vehemență atât de liderul PNL Ludovic Orban, cât și de prim-vicepreședintele partidului, Raluca Turcan. Aceasta din urmă a declarat că „încă nu am înţeles cum poate cineva negocia dărâmarea unui guvern neavand nici grup parlamentar şi nici partid”.

Un twist interesant de weekend, cu două zile înainte de CEX-ul Partidului Social Democrat, în care se va discuta viitorul „puciștilor” din PSD. #TeleormanLeaks este o nouă serie de materiale RISE Project, care a anunțat sâmbătă seară existența unei valize cu documente incendiare despre Teldrum și Liviu Dragnea. Valiza fusese găsită, potrivit publicației, de un țăran, pe proprietatea sa din Teleorman. „Era coincidențelor”, spune Ingrid Mocanu, fosta șefă a Direcției de avizare din cadrul Ministerului Justiției, care amintește, dincolo de misterul valizei, de clasarea din dosarul procurorului general Augustin Lazăr sau de faptul că doar cu 2 zile înainte ca Iohannis să devină candidat oficial la alegerile prezidențiale a fost pronunțată clasarea dosarului său de către procurorul Cristian Lazăr.

Mâine va avea loc unul dintre cele mai importante CExN-uri din istoria recentă a Partidului Social Democrat: în cadrul ședinței se va discuta viitorul grupului de disidență condus de Paul Stănescu, Gabriela Firea și Adrian Țuțuianu. Codrin Ștefănescu, secretar general adjunct al PSD, a declarat că va fi dezbătut subiectul înregistrărilor deja celebre în care Adrian Țuțuianu dă de pământ cu membrii partidului. Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților și unul dintre apropiații liderului Liviu Dragnea, a spus, în schimb, că este de preferat o „despărțire” de membrii care nu se supun votului majorității.