Sari la conținut

14 noiembrie: OUG pe legile justiției, adoptate – PNL: solicitare de revocare a lui Dragnea – USR și RO+: apel pentru demisia Guvernului Dăncilă – CSM critică raportul MCV – Legea declasificării protocoalelor secrete: adoptată – PIB-ul României a crescut

OUG 90 și OUG 92, adoptate: Astăzi, Camera Deputaților a adoptat cele două ordonanțe de urgență pe legile justiției, OUG 90 și OUG 92, dar și modificările aduse acestora în cadrul comisiei speciale condusă de Florin Iordache. Dintre cele mai importante prevederi: se amână pentru 2020 pensionarea anticipată a magistraților cu minimum 20 de ani vechime, pentru procurorii DNA și DIICOT vechimea necesară crește la 10 ani și se înființează secția specială pentru anchetarea magistraților din Parchetul General. Legile vor reveni la comisia specială pentru raport și modificări, apoi vor merge la Senat pentru votul final.

PNL solicită revocarea lui Dragnea: Prim-vicepresedintele PNL, Raluca Turcan, a depus astăzi la Biroul Permanent al Camerei Deputaților cererea de revocare a lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Solicitarea este semnată de parlamentarii PNL, USR, PMP, Pro România, dar și independenți și se bazează pe acuzații aduse lui Liviu Dragnea în legătură cu încălcarea repetată a Constituției României.

Apel pentru demiterea Guvernului Dăncilă: În urma raportului MCV publicat ieri de Parlamentul European, USR și Mișcarea România Împreună au transmis un apel pentru demiterea Guvernului Dăncilă și pentru declanșarea alegerilor anticipate. Cele două partide susțin că o acțiune imediată este necesară pentru interesul României, care trebuie să decidă dacă este cu ”gașca infracțională PSD” sau cu ”România europeană”. Mai mult, liderii partidelor în opoziție s-au întâlnit pentru a stabili planul comun de dărâmare a Guvernului. Pentru ca moțiunea să treacă, în afară de voturile opoziției este nevoie de 67 de voturi de la majoritatea PSD-ALDE-UDMR.

CSM critică raportul MCV: Consiliul Superior al Magistraturii critică raportul MCV al Comisiei Europene, susținând că în acesta „exista erori factuale sau de apreciere”. Mai mult, CSM răspunde și explică unele dintre aceste erori, motivând reacția ca una de informare corectă a opiniei publice.

Legea declasificării protocoalelor secrete – adoptată: Parlamentul a adoptat astăzi cu 174 de voturi ”pentru” Legea privind declasificarea Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării nr. 17/2005 privind combaterea corupției, fraudei și spălării banilor, pe baza căreia au fost create protocoale secrete și acorduri de colaborare între instituţiile statului român, Serviciul Român de Informaţii, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Consiliul Superior al Magistraturii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Institutul Național de Statistică: PIB-ul României a crescut cu 4,2% la 9 luni comparativ cu aceeași perioadă din 2017. Acesta a înregistrat cea mai mare creștere din Uniunea Europeană în T3 2018, potrivit Eurostat.