Sari la conținut

Fondul Suveran de Investiții se înființează prin Ordonanță de Urgență

Viorica Dăncilă a anunțat astăzi în cadrul ședinței de Guvern proiectul de ordonanță de urgență care stabilește cadrul general pentru înființarea Fondului Suveran de Investiții, anunțat încă din 2016 în programul de guvernare PSD.

Un astfel de model de dezvoltare, aplicat cu succes în alte ţări, aduce beneficii pe mai multe planuri, prin investiţii profitabile şi susţinerea unor proiecte în domenii prioritare, a declarat premierul.

Ulterior, prin Hotărâre de Guvernse vor stabili condițiile de organizare și funcționare a Fondului Suveran de Investiții, care urmează să fie înființat pe societăți pe acțiuni în baza Legii 31/1990.

Prin înfiinţarea fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii se are în vedere crearea unor vehicule de investiții financiare sau de intermediere financiară, de acţiuni sau participaţii în proiecte sau companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piaţa financiară din România, care pe de o parte să aibă un rol multiplicator în economie, pentru o dezvoltare sustenabilă, şi, pe de altă parte, să catalizeze, să mobilizeze resurse financiare disponibile către sectorul real şi, în același timp, către proiecte profitabile.

Potrivit declarațiilor prim-ministrului, Fondul va susține dezvoltarea companiilor româneşti de importanţă strategică, precum și investițiile din industrie și infrastructură. Creşterea competitivităţii economiei româneşti, urmărirea strategiei energetice și pieţele de capital sunt, de asemenea, în raza de acțiune a FSDI.

Sunt proiecte de anvergură, pe care le putem dezvolta împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, inclusiv prin participarea în parteneriate public-privat, aşa cum ne-am angajat prin programul de guvernare.