Sari la conținut

Klaus Iohannis ”ceartă” aleșii în discursul din ședința solemnă dedicată Centenarului Unirii

Astăzi, în Parlamentul României a avut loc o ședință solemnă dedicată Centenarului Marii Uniri, la care au participat toate personalitățile politice ale vremii. Președintele Klaus Iohannis a avut cel dintâi cuvântul, rostind de la tribună un discurs cu privire la evenimentele care au avut loc în urmă cu 100 de ani și revenind apoi la actualitatea politică românească.

”Aniversăm astăzi un veac de la cea mai importantă realizare a românilor: înfăptuirea unității naționale”, își începe șeful statului discursul. Ușor-ușor, acesta trasează apoi o paralelă între trecutul exemplar, al oamenilor care au realizat Unirea, și prezentul unei clase politice care, în opinia președintelui, nu se ridică la nivelul așteptărilor românilor.

Pe 1 decembrie 1918, Iuliu Maniu se întreba, la Alba Iulia, ce ar putea face generația sa pentru a se ridica la înălțimea îndeplinirii unui asemenea ideal. Cu privilegiul de a fi Președintele României în vremea Centenarului, preiau emoționanta interogație a fruntașului ardelean, făuritor al Marii Uniri, și v-o adresez dumneavoastră, aleșilor nației: prin ce putem să fim noi demni de împlinirile de acum 100 de ani? Întrebarea la care trebuie să răspundă politicienii, indiferent de partid sau doctrină, este dacă vor continua să promită mult și să livreze puțin sau dacă vor avea curajul și responsabilitatea de a pune bazele dezvoltării României în cel de-al doilea centenar.

Președintele a lansat apoi un apel la aleșii din audiență, de a nu pune în joc parteneriatele externe ale României prin modificarea legilor justiției și a codurilor penale, care nu au nici susținerea oamenilor, nici nu respectă normele europene. ”A fi român echivalează acum cu a fi european”, declară Iohannis, care îi îndeamnă pe guvernanți să revină la probleme mai presante ale românilor, precum administrația publică sau infrastructura.

Ascultați vocea românilor, recuplați-vă la interesele naționale, ridicați-vă la demnitatea Centenarului și nu îl dezonorați! Luați exemplul anului 1918: România își atinge potențialul său doar atunci când politicienii sunt inspirați de năzuințele oamenilor și ghidați de un proiect național!

Categorii

Ştiri

Etichete