Sari la conținut

Tăriceanu: Ține de noi, membrii Parlamentului, să facem din România o patrie a libertății pentru toți cetățenii ei

În discursul ținut astăzi în Parlamentul României în cadrul ședinței solemne organizate pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a vorbit despre evenimentele care au avut loc acum 100 de ani, subliniind modul în care acestea au influențat parcursul României în timp. În opinia sa, evenimentele de la 1 decembrie 1918 sunt un act ”eminamente civic”, iar programul adoptat în urmă cu un secol este un model pe care țara noastră trebuie să-l urmeze, având aceeași însemnătate civică precum actele care fundamentează democrația Statelor Unite sau a Republicii Franceze.

1 decembrie nu este numai ziua în care națiunea s-a desăvârșit prin unirea tuturor românilor în cuprinsul aceluiași stat. 1 decembrie este și ziua în care ar trebui să celebrăm democrația reprezentativă și pluralismul, în care s-ar cuveni să recunoaștem rolul central al partidelor politice democratice în istoria noastră contemporană, rol la fel de mare ca acela al armatei ori al guvernelor.

Președintele Senatului amintește de rolul aleșilor din Parlament, de a consolida regimul democratic a cărui viziune a însuflețit adunarea de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.

Ține de noi, membrii Parlamentului, dacă vom fi dispuși să ne lăsăm inspirați de principiile și valorile din care s-a hrănit rezoluțiunea de la Alba Iulia, să le dăm motive românilor să fie patrioți adevărați și să facem din România o patrie a libertății pentru toți cetățenii ei.