Sari la conținut

6 decembrie: E exclusă emiterea OUG pentru amnistie și grațiere în 2018, spune Dăncilă – Guvernul sesizează CCR cu privire la refuzul lui Iohannis de a numi noii miniștri – Curtea Supremă a hotărât numărul de noi completuri de 5 judecători

Nu va fi emisă în acest an mult-discutata ordonanță de amnistie și grațiere care ar anula efectele protocoalelor dintre instituțiile statului și SRI, potrivit premierului Viorica Dăncilă, care nu a „discutat cu nimeni” despre subiect. OUG-ul, cerut în repetate rânduri de social democrați. În prezent, este vehiculată ziua de 19 decembrie ca data la care ar urma să fie adoptată OUG.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că mâine va sesiza Curtea Constituțională cu privire la existența unui conflict între Guvern și Președintele României, privind refuzul acestuia din urmă de numire a miniștrilor propuși de Partidul Social Democrat la Transporturi și Dezvoltare. Mâine se împlinesc 15 zile de la data la care ministrul Transporturilor și-a anunțat public demisia, dată de la care practic ministerul va rămâne fără conducere – un blocaj, îl consideră social democrații. Același scenariu se va aplica și în cazul ministerului Dezvoltării, în 4 zile, în condițiile în care Iohannis a anunțat premierul că vrea să se mai gândească la propuneri până săptămâna viitoare.

După ce Consiliul Superior al Magistraturii a publicat recomandările privind formarea „de îndată” a noilor completuri de 5 judecători, Colegiul de Conducere al Curţii Supreme s-a reunit azi în şedinţă și a stabilit formarea de 3 noi completuri de judecători, atât în materie penală, cât și civilă. Potrivit recomandărilor CSM, toate dosarele înregistrate pe rolul Curţii Supreme până la finalul lui 2018, care sunt de competenţa completelor de 5 judecători, urmează să fie repartizate aleatoriu noilor complete.