Sari la conținut

5 decembrie: Război în Parlament între PSD și Opoziție – Juncker vrea ca România să intre în Schengen în mandatul său – CSM, decizie privind completurile de 5 judecători

Zi de neuitat în Parlamentul României: pentru prima dată în acest mandat, Opoziția s-a reunit pentru a-i revoca din funcție pe Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, și pe Florin Iordache, vicepreședintele acesteia. Lovitura nu a avut efectul scontat, dar președintele Iohannis și-a exprimat speranța ca o nouă încercare să aibă succes.

„Nu aș dori să îmi închei mandatul înainte ca România să devină membru Schengen”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, la finalul întâlnirii cu premierul Viorica Dăncilă. Oficialul european a afirmat că România este pregătită pentru preluarea președinției Consiliului European, dar nu a uitat să menționeze faptul că încă mai există divergențe cu CE cu privire la statul de drept. În replică, premierul a declarat că „se fac toate eforturile pentru independența justiției și respectare statului de drept”.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, se distanțează complet de proiectul legislativ UDMR în care se solicită mai multă influență pentru minoritățile naționale în administrație, ca și crearea unor regiuni de dezvoltare separate cu autonomie specială. Liderul democraților susține că PSD nu sprijină acest proiect neconstituțional.

Secția pentru Judecători a CSM a stabilit creșterea numărului completurilor de 5 judecători în materie penală și civilă la 3, precum și regulamentul de compunere a acestora. Mai mult, Instanței Supreme i-a fost recomandată organizarea „de îndată” a noilor completuri – decizia a stârnit reacții critice, fiind considerată o încercare de umilire a Înaltei Curți și a președintei acesteia, Cristina Tarcea.