Sari la conținut

7 decembrie: Klaus Iohannis sesizează CCR – Ministrul Muncii dă explicații legate de mărirea salariului minim – România are deja președinția Consiliului UE în domeniul sănătății

Klaus Iohannis a trimis la Curtea Constituțională o sesizare cu privire la legea privind declasificarea protocoalelor cu SRI, argumentând că acest act normativ ar trebui declarat neconstituțional. Inițiativa președintelui vine ca urmare a acțiunii PSD-ALDE care, la mijlocul lunii noiembrie, adopta această lege în Parlament cu 174 de voturi „pentru”, 92 „împotrivă” şi patru abţineri. Opoziția anunțase imediat după adoptare că va contesta legea la CCR pe motiv că multe persoane condamnate definitiv ar putea beneficia de revizuirea sentințelor, inclusiv condamnări pentru fapte cu violență, omor, crimă organizată sau corupție.

Marius Budăi, Ministrul Muncii, a explicat vineri de ce s-a luat decizia să nu se mai mărească salariul minim la 2.350 lei pentru angajații cu peste 15 ani vechime. Astfel, Ministrul a susținut că decizia a fost una de comun acord cu Patronatele și Sindicatele și a argumentat-o prin faptul că o astfel de mărire ar fi făcut ca angajatorii să prefere persoane fără experiență, cu vechime mai mică și implicit salariu mai mic. Marius Budăi a subliniat și faptul că programul de guvernare prevedea diferenţierea în funcţie de studii, nu şi de vechime, deci nu se pune problema de încălcarea acestuia.

Ministrul Sănătății Sorina Pintea a preluat deja președinția consiliului UE în domeniul sănătății de la omologul său austriac, Beate Hartinger-Klein. 5 teme importante sunt prioritare pentru președinția română în acest domeniu: rezistența anti – microbiană, vaccinarea, accesul egal la medicamente al pacienților din UE, mobilitatea pacienților și sănătatea digitală (eHealth).