Sari la conținut

10 decembrie: Senatul adoptă legea CPP – Premierul anunță OUG pentru implementarea Codurilor Penale – Moțiunea de cenzură, depusă miercuri

Premierul Viorica Dăncilă a motivat astăzi, la finalul ședinței CExN PSD, decizia de a implementa prin Ordonanță de Urgență Codurile Penale modificate, prin promulgarea, în OUG, doar a articolelor declarate constituționale. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, confirmă afirmațiile premierului, spunând că, dacă au trecut deja de filtrul CCR, ”pot intra în forul activ al legislației penale”.

Senatul a adoptat astăzi, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege al Codului de Procedură Penală, cu 74 de voturi ”pentru”, 31 de voturi ”împotrivă” și 3 abțineri. USR a anunțat deja că va sesiza proiectul la Curtea Constituțională pentru ”vicii de neconstituționalitate”.

În Senat a fost adoptată astăzi și Ordonanța de Urgență privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, care stabilește în organigrama acesteia 15 posturi de procurori.

Adrian Țuțuianu, recent eliminat din Partidul Social Democrat, a solicitat aprobarea înființării unui grup parlamentar nou în Senat, care se va numi ”Unirea” și va include senatori neafiliați de la PNL, PMP și PSD.

Președintele PMP, Eugen Tomac, a anunțat astăzi data la care va fi depusă moțiunea de cenzură împotriva Guvernului: miercuri, 12 decembrie, liderii Opoziției vor înainta în Parlament textul acesteia, și vor vota, totodată, revocarea lui Liviu Dragnea și a lui Florin Iordache din funcțiile deținute la Camera Deputaților. Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, declarase anterior că Opoziției îi lipsesc 50 de voturi pentru ca moțiunea de cenzură să treacă.

69% dintre români cred că trebuie schimbat Guvernul, potrivit unui sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale (BCS) la comanda PMP. Dintre aceștia, 11,2% l-au nominalizat pe Călin Popescu-Tăriceanu drept cea mai potrivită persoană să conducă Guvernul din partea PSD-ALDE-UDMR, 7,2% pe Traian Băsescu din partea PNL-PMP-USR și 8,4% pe Dacian Cioloș, din partea unei coaliții naționale.