Sari la conținut

7 Ianuarie: Tudorel Toader, declarații după refuzul lui Iohannis de a-l revoca pe Augustin Lazăr – Președintele a numit miniștrii interimari la Transporturi și Dezvoltare – Sondaj IMAS: Iohannis, favorit la prezidențiale

> Tudorel Toader, Ministrul Justiției, îl dojenește pe președintele Iohannis pe fondul refuzului acestuia de a-l revoca pe procurorul general Augustin Lazăr: „Spuneam că nu e nimic nou sub soare. Acuma de fiecare dată președintele ne-a obișnuit, m-ar fi surprins contrariul, ne-a obișnuit să spună măsura după care să ne spună că se va documenta. Sigur, eu cred că se va documenta, până la urmă aicea sunt competențe complementare, unu propune, unu avizează, altul numește prin decret, dar niciunul dintre noi nu suntem deasupra legii fundamentale, prin urmare Constituția trebuie respectată de voie, de nevoie. Că ne spunem o părere personală este de înțeles, dar ca să respectăm exigențele Constituției este obligatoriu.”

> În urma propunerilor prim-ministrului Viorica Dăncilă, Klaus Iohannis a semnat decretele de numire ale miniștrilor interimari pentru Ministerul Transporturilor și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice: Rovana Plumb (Ministrul Fondurilor Europene) și Eugen Orlando Teodorovici (Ministrul Finanțelor Publice).

> Un sondaj realizat de IMAS între 4 și 20 decembrie 2018, la comanda Europa FM, îl plasează pe președintele Klaus Iohannis ca favorit în cursa pentru alegerile prezidențiale, cu 34,9%, urmat de Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), cu 12,9%, și de Victor Ponta (PRO România), cu 12,7%. Liviu Dragnea (PSD) este preferat de 5,3% dintre respondenți. Însă dintre candidații PSD pentru funcția supremă în stat, preferata este Gabriela Vrânceanu Firea, cu 42%.