Sari la conținut

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu critică Taxa Lăcomiei impusă băncilor în funcție de ROBOR

În cadrul unui briefing de presă susținut astăzi de Guvernatorul Băncii Naționale a României după Consiliul de administraţie BNR, Mugur Isărescu a criticat în termeni duri Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern la finalul anului trecut, cu precădere taxa lăcomiei, stabilită în funcție de evoluția indicelui ROBOR.

Potrivit guvernatorului BNR, OUG nu va ajuta Guvernul, ci va scădea eficiența politicii monetare. Mai mult nu există nicio legătură evidentă între OUG și scăderea ROBOR din ultimele zile, indicele fiind în continuă descreștere în ultimele 2 luni.

”Ne-a luat și pe noi prin surprindere trăznaia”, a adăugat acesta cu privire la taxa pe lăcomie, criticând maniera heirupistă în care a fost adoptată – fără consultarea Băncii Naționale și fără dezbateri cu mediul bancar.

În ce privește posibilele repercusiuni asupra industriei bancare, acesta a declarat:

Nu vedem lucrurile deloc în roz. Sperăm la măsuri de îmbunătățire. Evaluarea este făcută în pripă – nu avem acest obicei – fiindcă așa ni s-a solicitat. Am sperat că, fără să speriem, vom aduce lumea cu picioarele pe pământ.

În opinia guvernatorului, adoptarea OUG se poate explica prin contextul politic actual, supus presiunilor alegerilor europarlaementare și prezidențiale și constrângerilor politice.