Sari la conținut

8 Ianuarie: Kovesi atacă la CEDO – Judecătorii și magistrații, consternați – Ciorbea, constrâns de PNL – Guvernul, atac în instanță

> Laura Codruţa Kovesi a atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului decizia de revocare din funcţia de şef al DNA, motivând că nu i-au fost respectate garanțiile unui proces echitabil.

> Uniunea Națională a Judecătorilor din România și Asociația Magistraților din România își exprimă „consternarea” și „condamnă ferm practicile abuzive” înregistrările de la DNA Oradea publicate de curând, cerând verificarea activității din ultimii opt ani a acestei instituții.

> PNL intenționează să acționeze în instanță Avocatul Poporului pentru a-l obliga să sesizeze la CCR ordonanța cu ”taxa pe lăcomie” la Curtea Constituțională. Mai mult, Ludovic Orban a afirmat că va cere CCR să solicite control de constituționalitate prealabil în cazul ordonanțelor de urgență.

> Guvernul atacă în contencios administrativ prelungirea, de către președintele Iohannis, a mandatului șefului Statului Major al Armatei, Nicolae Ciucă. Anterior, atât premierul Dăncilă, cât și ministrul Apărării, Gabriel Leș, declaraseră că decretul nu este fundamentat legal.