Sari la conținut

Jean-Claude Juncker: Fără România, Uniunea Europeană nu e completă

La finalul întâlnirii dintre Președintele României, Klaus Iohannis și Jean-Claude Juncker, Președinte al Comisiei Europene, cei doi oficiali au susținut o conferință de presă comună cu privire la mandatul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Jean-Claude Juncker a reluat tema discursului din seara lansării oficiale a mandatului țării noastre, subliniind importanța României în UE și semnificația mandatului nostru într-o perioadă tumultoasă a Uniunii. ”Președinția română va oferi rezultate”, a declarat acesta, adăugând însă că o condiție necesară pentru acest lucru este consensul și coeziunea la nivel național.

Ar fi foarte bine ca în interiorul țării dumneavoastră să existe consens, care să permită Europei să avanseze. Nu putem exporta în Europa conflicte interne.

O direcție-cheie a declarațiilor președintelui Comisiei Europene a fost respectarea statului de drept, o condiție necesară pentru apartenența la Uniunea Europeană. Întrebat dacă o posibilă ordonanță pe amnistie și grațiere contravine acestui deziderat, Jean-Claude Juncker a spus că aceasta ar fi un pas înapoi.

Președintele Iohannis a susținut în declarațiile sale poziția președintelui CE, amintind de angajamentul luat de România prin aderarea la Uniunea Europeană, de a respecta un spațiu de valori, principii și reguli de bază ale unui stat de drept.

Statul de drept din România nu este negociabil. Discuția pe legile Justiției și pe Coduri este complicată, care se poartă de doi ani și sper să existe la toți cei implicați înțelepciunea de a duce această discuție spre un final conform cu așteptările mele și cu cele ale românilor și ale celor exprimate de Comisia de la Veneția și GRECO.