România preia Președinția Consiliului UE: Fragmente din discursurile oficialilor români

România preia astăzi oficial Președinția Consiliului Uniunii Europene, momentul fiind marcat printr-o ceremonie solemnă organizată la Ateneul Român. La eveniment iau parte, alături de președintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Viorica Dăncilă, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache și alți oficiali români, precum și reprezentanți ai Uniunii Europene între care se numără președintele Parlamentului European Antonio Tajani, președintele Consiliului European, Donald Tusk și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Discursurile oficialilor români au început cu un apel la coeziune și colaborare lansat de președintele Iohannis, dar s-au îndreptat apoi, pe tonuri tot mai ferme, către susținerea poziției adoptate de actuala coaliție de guvernare față de Justiție și Uniunea Europeană, în luările de cuvânt ale reprezentanților coaliției de guvernare.
În cuvântul care a început seria alocuțiunilor, Klaus Iohannis a reluat importanța consolidării unei Europe mai coezivă, mai unită, mai puternică.
Proiectul european este o construcție unică în lume, de pace și prosperitate. Singura cale de a asigura progresul comun al statelor europene. (…) Primul semestru al anului va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a Uniunii Europene. Aceasta se confruntă în prezent cu provocări interne și externe. (…) Pe acest fond va trebui să demonstrăm că, prin unitate și consens, putem defini o nouă pagină a proiectului nostru comun.
A luat apoi cuvântul președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care și-a rostit discursul în engleză, în semn de curtoazie pentru musafiri, neratând ocazia de a vorbi despre ”dimensiunea coercitivă a statului”, care se agață de o putere moștenită din trecutul comunist.
Sper că în timpul Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, autorităţile ţării mele vor face mai multă lumină asupra acestui paradox
Cel mai dur discurs aparține vicepreședintelui Camerei Deputaților, Florin Iordache, care a motivat declarațiile politice ale ultimelor săptămâni prin bătălia electorală care a început.
Vrem să fim europeni şi ne dorim să fim trataţi pe deplin ca cetăţeni europeni. Nu îmi pot imagina că să ne plasăm în afara UE. Cred că ţara mea merită să fie respectată ca un partener al unui proiect atât de ambiţios care se numeşte UE.
Seria cuvântărilor oficialilor români a fost încheiată de premierul Viorica Dăncilă, care a declarat ferm că România va conduce cu demnitate Consiliul Uniunii Europene.
Nu ne-am schimbat viziunea pro-europeană și nu o vom face. Ne dorim să fim parteneri egali și respectați în UE. Ne dorim ca România, alături de celelalte state europene, să se bucure de aceleași beneficii. Coeziunea și unitatea reprezintă viziunea noastră la conducerea Uniunii.
Categorii