Sari la conținut

14 Ianuarie: 5 procurori DNA Ploiești, cercetați – Protest inedit în fața Ministerului Justiției – PNL: 26% – 29% în sondaje – Legea recursului compensatoriu, responsabilitatea Guvernului Cioloș

> Procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (instituție nou înființată prin legile PSD-ALDE și susținută de ministrul Tudorel Toader) au dispus extinderea urmăririi penale în cazul fostului șef al DNA Ploiești Lucian Onea și a lui Mircea Negulescu pentru mai multe infracțiuni, dar și pentru alți trei procurori și trei ofițeri de poliție judiciară. Aceștia ar fi constituit un grup infracțional organizat care a acționat coordonat, în scopul comiterii infracțiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, influențarea declarațiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual și uz de fals.

> O manifestație inedită a câtorvaa membri ai asociației Evoluție în Instituție a avut loc la intrarea în Ministerul Justiției: protestatarii au aruncat pe scările de la intrare vopsea roșie, cuțite și fotografia lui Tudorel Toader în semn de protest față de valul de infracțiuni violente săvârșite în ultimele luni de condamnații eliberați anticipat în baza legii recursului compensatoriu. În urma acțiunii, cei doi au fost ridicați de poliție.

> Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat astăzi că partidul său este cotat cu 26 – 29 procente în preferințele electoratului (conform unui sondaj făcut pe 25.000 de subiecţi, reprezentativ), în timp ce PSD ar avea în unele sondaje sub 30%, în altele peste 30%. Orban a mai declarat că preşedintele Klaus Iohannis „are, de departe, şansa clară de a câştiga alegerile prezidenţiale şi este personalitatea cea mai respectată şi care beneficiază de cea mai mare intenţie de vot”.

> Tudorel Toader atribuie legea recursului compensatoriu guvernului Cioloș, care a inițiat acest proiect în perioada în care Raluca Prună era ministru al Justiției.