Sari la conținut

17 ianuarie: Iohannis motivează respingerea miniștrilor – Corina Crețu, candidat Pro România la alegerile PE – Alocarea de fonduri UE, condiționată de statul de drept

> Președintele Klaus Iohannis a motivat (din nou) refuzul de a numi la ministerele Dezvoltării și Transporturilor pe Lia Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici. Motivul? Din dosarul trimis odată cu propunerile de numire lipsește cazierul judiciar. Dacă Toni Greblă, secretarul general al Guvernului, a spus că Executivul va trimite încă o dată președintelui aceleași propuneri cu documentația completă, Codrin Ștefănescu nu a fost atât de diplomat: conform acestuia, Iohannis vrea să demonstreze ”cât de ilogică și de stupidă este abordarea de la Cotroceni”. Lia Olguța Vasilescu a spus, în schimb, că atât ea, cât și Mircea Drăghici sunt așteptați vineri la notar.

> Corina Crețu candidează la alegerile europarlamentare din primăvara acestui an pe listele partidului Pro România, motivând decizia sa ca o delimitare clară de actuala conducerii Partidului Social Democrat.

> Curtea Constituțională discută pe 6 martie sesizarea președintelui Klaus Iohannis cu privire la modificarea legii care interzice organizarea Referendumului la aceea dată cu desfășurarea alegerilor europarlamentare, transmisă de Parlament pentru promulgarea de către președintele Klaus Iohannis la finalul lunii decembrie a anului trecut. Președintele amintește de existența unor precedente prin decizii CCR, care au declarat și în trecut neconstituționale proiecte de lege asemănătoare.

> Ioan Lazăr, liderul ALDE Alba, a delimitat clar întreg partidul ALDE de legea recursului compensatoriu, declarând că e posibil să nu fi fost analizate îndeajuns consecințele acesteia. El a atras atenția asupra faptului că legea a fost votată și de opoziție, recomandând acesteia o manifestare publică mai puțin critică pe acest subiect

> Un proiect de rezoluție adoptat de Parlamentul European condiționează alocarea fondurilor comunitare de respectarea statului de drept. Acesta va intra în vigoare dacă va fi aprobat și de Comisia Europeană și Consiliul European.