Sari la conținut

16 ianuarie: Protocoalele secrete, neconstituționale – Iohannis cere soluții pentru legea recursului compensatoriu și spune că sancționarea Realitatea TV este politică

> Curtea Constituțională a admis astăzi existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public – Parchetul ÎCCJ şi Parlament, Curtea Supremă şi celelalte instanţe judecătoreşti, privind protocoalele de colaborare încheiate între Ministerul Public și SRI din 2009 şi 2016. Dacă Tudorel Toader a declarat că nu este deloc surprins de hotărârea CCR, USR solicită președintelui Iohannis convocarea de urgență a referendumului pe Justiție.

> Într-o declarație de presă, președintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului să vină cu soluții într-un timp scurt pentru problemele apărute din cauza legii recursului compensatoriu, pentru ca oamenii să poată sta liniștiți în casă fără teama delincvenților eliberați din închisoare. ”Trebuie să spun foarte clar și răspicat: siguranța cetățeanului român nu este negociabilă”, a declarat acesta.

> Schimb de replici pe Facebook între foștii premieri Dacian Cioloș și Sorin Grindeanu, pe legea recursului compensatoriu. Cioloș a publicat stenograma ședinței în care Guvernul condus de Grindeanu a adoptat proiectul de lege inițiat ”la propunerea lui Florin Iordache”, diferit de forma adoptată de propriul său Guvern și pe care acum acesta din urmă nu și-o mai asumă. În ăreplică, Grindeanu spune că legea a fost adoptată de guvernul său ”EXACT în forma inițiată de Raluca Prună”, recomandându-i acestuia să obțină o confirmare de la fostul ministru tehnocrat al Justiției.

> TelDrum a dat în judecată Consiliul Județean Teleorman – motivul nu este prea clar pentru Dănuț Cristescu, președintele CJ, care menționează că firma dorește suspendarea hotărârii prin care a fost redată Insula Belina Administrației Apelor Române.

> Iohannis consideră sancționarea Consiliului Național al Audiovizualului acordată postului TV Realitatea, prin care se oprește emisia timp de 10 minute în data de 17 ianuarie, este o decizie politică ce sabotează interesul public, menită să pedepsească jurnașiștii pentru că ”au curajul să spună adevărul”. În replică, Radu Herjeu, membru CNA care nu a votat suspendarea emisiei postului, a taxat ca inadmisibilă și deplasată intervenția președintelui, spunând că acesta ”pare să ignore cu bună știință încălcarea legii, preferând un discurs politicianist electoral”.