Sari la conținut

4 Februarie: Vâlcov propune schimbarea modului de calcul a ROBOR – Armistițiu la CNSM – Firea îl acuză pe Dragnea că falimentează Capitala – Tăriceanu, despre bugetul municipiilor în 2019 – Parlamentarii pierduți revin în PSD

> Într-un interviu acordat Bloomberg, Darius Vâlcov afirmă că există „o modalitate simplă” din partea BNR de a face inofensivă taxa pe lăcomie: schimbarea formulei de calcul a ROBOR sau chiar eliminarea sa. În articol se precizează faptul că guvernul în fapt solicită BNR să elimine taxa care a dus la deprecierea leului.

> ”Consiliul general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) s-a întrunit în ședință și, după 2 ore și jumătate de negocieri, a încheiat un armistițiu de 2 săptămâni între Banca Națională și Guvern, în care se va decide ce se întâmplă cu taxa pe activele bancare care a pus pe jar întreaga industrie bancară românească.

> Primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, îl acuză pe Liviu Dragnea că falimentează capitala încercând să se răzbune pe ea pentru conflictul politic în care cei doi sunt implicați. Firea afirmă că Dragnea a tăiat 25% din banii Primăriei Capitalei în proiectul de buget pe 2019, precizând că alocarea mai multor fonduri primăriilor de sector nu este soluția, deoarece cheltuielile Capitalei sunt altele decât cele pe sectoare.

> Și Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a discutat cu presa despre fondurile alocate municipiilor din bugetul pe 2019, declarând că ”marile oraşe din România (…) au venituri consistente la buget, unele dintre ele termină exerciţiul bugetar cu excedente şi acest lucru e regretabil, că banii se pierd” și că este nevoie de un echilibru ”între regiuni ale ţării, şi bineînţeles între zonele urbane şi zonele rurale”.

> Deputatul Constantin Cătălin Zamfira se reîntoarce în PSD după ce demisionase în noiembrie 2018, odată cu eliminarea Gabrielei Firea din funcțiile de conducere a PSD. Dragnea a declarat că cei care pleacă din PSD sunt securiști, deci sunt ”acoperiți”, Pro România și PLUS fiind partidele Securității (unul de dreapta, altul de stânga).