Sari la conținut

După revoluția fiscală a Guvernului, băncile străine raportează profituri uriașe în România

Băncile sunt probabil cele mai profitabile business-uri din țara noastră, dacă ne uităm la sumele pe care le raportează în ultimii ani. BRD, spre exemplu, a încheiat 2018 cu un profit de 1,5 miliarde de lei = 50% profit NET, la venituri de 3,11 miliarde de lei.

Nu este interesant însă doar profitul raportat de grupul bancar, alimentat direct din buzunarele românilor până la introducerea taxei pe lăcomie; dimpotrivă, chiar mai important este cel care a ocolit statul român și îndatoririle fiscale către acesta și care a luat calea străinătății… cel puțin până la Revoluția Fiscală a Guvernului din 2018, care a pus pe jar întreaga industrie bancară prin introducerea unor prevederi pentru limitarea exportului profitului.

Cum exportau băncile în conturi străine bani care aparțin de drept statului român?

E simplu: înainte de Revoluția Fiscală, creditele neperformante (provizioane) se deduceau 100% din profit, iar băncile din România vindeau creanțele la doar 5% din valoarea lor băncilor-mamă din străinătate, ce recuperau apoi 75%-80% din creditele neperformante cumpărate pe nimic.

După Revoluția Fiscală, doar 30% din creditele neperformante au rămas deductibile. Alături de alte măsuri de impozitare a transferurilor intra-grup, această măsură a forțat băncile să-și țină profiturile în țară și să plătească taxe pentru ele statului român.

Înțelegem acum de ce întreaga industrie bancară a criticat atât de tare măsurile impuse de Guvern. Înțelegem că, în replică la acestea, băncile au crescut ROBOR-ul și ratele românilor pentru a-și menține nivelul de profit.

Dar probabil că Taxa pe Lăcomie anunțată la finalul anului trecut a fost cu adevărat dureroasă: doar așa se poate explica atacul speculativ la leu care a crescut cursul valutar și ratele românilor.