Sari la conținut

11 Februarie: Proiectul de buget pe 2019 – inundat de amendamente

> Liviu Dragnea a propus prin mai multe amendamente la proiectul de buget tăierea a 525 de milioane de la Servicii (SRI, SIE și SPP) și redirecționarea acestor sume către Ministerul Sănătății (vitamina D, marcări tumorali şi un program de screening) și fondul de asigurări sociale de sănătate.

> După ce doctorii s-au plâns că „medicina de familie este în colaps”, parlamentarii USR și PNL au cerut luni (în ședința comună a Comisiilor de Sănătate din Camera Deputaților și Senat) creșterea bugetului medicinei de familie în 2019 de la 2,5 la 3,9 miliarde de lei.

> Victor Ponta a susținut printr-un amendament la buget suspendarea subvenției pentru partide în 2019, afirmând că ”nu e nevoie de 47 de milioane de euro cât urmează să primească PSD. Spre comparație, PES primește 16 milioane de euro.” Amendamentul său a fost respins.

> Patronii IMM susțin că bugetul pentru anul 2019 este fragil și dezechilibrat, iar banii pentru mediul de afaceri din România sunt prea puțini. Mai mult, aceștia cer creșterea finanțărilor alocate programelor pentru IMM-uri, proiectul prevăzând un buget cu 29% mai mic în comparație cu 2018.

> Mugur Isărescu a fost foarte deranjat de ieșirile consilierului pe probleme economice al premierului, Darius Vâlcov, dar și de atacurile acestuia. Guvernatorul a caracterizat solicitările și atacurile lui Vâlcov ca fiind ”jalnice și iresponsabile”, susținând că ”singura preocupare a domnului consilier este să atace creditul și ROBORUL”.