Sari la conținut

Iohannis: Guvernarea PSD a eșuat. Președintele trimite bugetul la CCR

Președintele Klaus Iohannis a oferit astăzi declarații de presă cu privire la bugetul pe 2019, pe care îl va trimite la Curtea Constituțională. În discursul său, Iohannis a criticat dur guvernarea PSD și proiectul de buget pentru acest an, pe care îl numește Bugetul Rușinii Naționale.

Redăm mai jos discursul președintelui:

Un lucru este clar: guvernarea PSD a eșuat. În spitale, probleme peste probleme. Educația este subfinanțată, economia României este bulversată, mai ales după OUG 114 dată în mare taină la sfârșitul anului trecut.

De autostrăzi nici nu poate fi vorba. Despre Justiție – întreaga guvernare PSD-istă a fost un asalt asupra Justiției și a statului de drept din România, cu obiectivul clar, din partea PSD, de a pune mâna pe Justiție, de a politiza Justiția ca ei să-și rezolve dosarele penale.

De fapt, PSD nici nu guvernează pentru români și pentru România. PSD guvernează pentru Dragnea. PSD este incompetent și incapabil să conducă România.

Despre buget: bugetul rușinii naționale. Asta este bugetul propus pentru 2019, al rușinii naționale. Este un buget nerealist, supraevaluat și întârziat. Cu acet buget, PSD încearcă să acopere nereușitele multiple din timpul guvernării de până acum. Ei l-au numit Bugetul Investiției și asta este prima mare minciună din buget.

Toți s-au întrebat de ce a întârziat PSD bugetul 3 luni de zile. În conformitate cu legea îăn vigoare, în 15 noiembrie trebuia prezentat în Parlament. Suntem la sfârșitul lui februarie. Nu au bani. De aceea au întârziat bugetul cu 3 luni de zile.

Un ministru PSD, întrebat despre mult-discutatele spitale regionale, a răspuns stupefiant: spunea acest ministru PSD că avem bani pentru proiectare. În al 3-lea an de guvernare, au bani de guvernare. Ei nici nu vor să realizeze spitalele, investiții publice. Promit și nu fac.

În schimb, dacă este vorba despre ei, au de unde. PSD a avut grijă să aloce sume imense pentru finanțarea partidelor politice. 150 de milioane va primi PSD din finanțarea partidelor, din 270 de milioane propuse pentru acest scop. De 20 de ori mai mult decât în anul trecut. PSD și-a tras bani de 20 de ori mai mult decât în anul trecut. Pentru asta au bani.

O victimă sigură a acestui buget este administrația locală. Comunitățile locale din România primesc cu 1 miliard de lei mai puțin decât anul trecut. Primăriile vor trebui să abandoneze investiții locale importante pentru a face față acestui buget.

Există însă, din păcate, și aspecte de neconstituționalitate în acest bugetul rușinii naționale, care nu doar că pune în pericol economia românească, ci are și aspecte de neconstituționalitate. Nu se respectă obligații ale României față de UE, se încalcă drepturi fundamentale, s-a încălcat rolul Consiliului Fiscal, se aduce atingere principiului descentralizării.

Pentru toate acestea, voi sesiza CCR cu bugetul pe 2019. Aceeași soartă o va avea și legea de aprobare a plafoanelor, pe care tot azi o voi trimite spre analiză Curții Constituționale.