Sari la conținut

22 Februarie: Iohannis refuză bugetul – Angela Cristea, îngrijorată – Kelemen Hunor critică legile justiției – Rezultate DNA fără Kovesi – Start alegerii procurorilor europeni

> Președintele Klaus Iohannis a refuzat promulgarea bugetului pe 2019, afirmând că acesta ”este bugetul rușinii naționale”, „nerealist și supraevaluat” și a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională a României  în legătură cu acesta.

> Șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, Angela Cristea, a declarat astăzi că Bruxelles-ul este îngrijorat de ceea ce se întâmplă în România și că poate răspunde încălcării principiilor statului de drept prin mai multe instrumente: „există procedura de infringement, există întotdeauna și opțiunea nucleară, dar sperăm să nu ajungem acolo”.

> Kelemen Hunor, președintele UDMR, a criticat modificările făcute legilor justiției și a afirmat că magistrații (procurorii și judecătorii) au dreptate când critică Guvernul și înțelege de ce au ieșit în stradă.

> Bilanțul DNA pe 2018 prezentat astăzi de Călin Nistor a arătat că modificarea legilor justiției a afectat activitatea instituției. Astfel, după plecarea din DNA a Laurei Codruța Kovesi, o treime din inculpați au fost achitați din cauza dezincriminării abuzului în serviciu.

> Ministrul Justiției Tudorel Toader a lansat astăzi procedura de selecție a procurorilor europeni din partea României. Astfel, dosarele se pot depune până pe 14 martie, interviurile vor avea loc între 18 și 22 martie, iar desemnarea celor trei se va face până pe 31 martie.