Sari la conținut

26 Februarie: Toader, învinovățit – Impact OUG 114 – Procurorii se delimitează de asociațiile care au negociat OUG 7 – Sentința lui Vâlcov – Motivarea C5

> Florin Iordache, șeful comisiei parlamentare care a modificat legile Justiției, susține că Tudorel Toader a greșit că nu a discutat cu magistrații înainte de a adopta Ordonanța de Urgență care modifică legile justiției. Premierul Viorica Dăncilă a detensionat luni situația, inițiind un dialog cu asociații ale magistraților.

> Un studiu realizat de Deloitte pentru Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră arată că OUG 114/2018 va avea un impact negativ asupra bugetului de circa 2,2 miliarde de lei anual, influențând în primul rând sectorul de gaze naturale. Astfel, va duce la scăderea producției și afectarea producătorilor locali și va favoriza furnizorii și a importurile de gaze din Rusia.

> 710 procurori au anunțat că se delimitează public de Asociația Procurorilor din România și de Asociația Magistraților din România (care au negociat ordonanța 7 cu Guvernul) și consideră că cele două nu îi reprezintă.

> Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au motivat sentința lui Darius Vâlcov la mai bine de un an de când acesta a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru corupție. Odată cu această motivare, poate începe judecarea apelului său.

> Magistrații Curții de Apel București au motivat decizia prin care i-au dat în noiembrie dreptate lui Liviu Dragnea, când au dispus ca tragerile la sorţi pentru constituirea completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte să fie reluate. Astfel, magistrații au stabilit că instanța supremă a făcut exces de putere şi a adoptat o hotărâre nelegală.