Sari la conținut

27 Februarie: Proiect USR trece de Camera Deputaților – Reacția lui Toader la victoria lui Kovesi – Comisia Europeană critică justiția din România

> Proiectul de lege inițiat de USR prin care se solicitau modificări ale legilor justiției, printre care desființarea secției de anchetare a magistraților, a trecut astăzi de Camera Deputaților.  Proiectul va fi trimis către Senat, care este for decizional.

> Întrebat ce părere are despre victoria Laurei Codruța Kovesi în Comisia LIBE (în urma votului aceasta fiind pe primul loc pentru postul de procuror-șef european), Tudorel Toader a afirmat că votul în această comisie este unul politic, iar europarlamentarii sunt „cei mai în măsură” să îl explice.

> În ultimul raport de țară, Comisia Europeană critică modificările aduse legilor justiției, considerând că observă un regres semnificativ în lupta anti-corupție. Mai mult, atrage atenția asupra faptului că independența judecătorilor și procurorilor a fost afectată, iar DNA și Înalta Curte de Casație și Justiție sunt țintele presiunilor politice.