Sari la conținut

28 Februarie: CSM respinge plângerile DNA – Orban, scrisoare către Dăncilă – PSD și PNL la egalitate în sondaje – Declarație pentru Crimeea – Destituire în AEP

> Consiliul Superior al Magistraturii a respins astăzi plângerile DNA față de interdicția delegării în funcții de conducere. Ca urmare a intrării în vigoare a OUG 7 care modifică legile justiției, două secții ale Direcției Generale Anticorupție rămân din 20 martie fără procurori șefi, Călin Nistor afirmând că activitatea DNA va fi astfel blocată.

> Ludovic Orban i-a transmis astăzi o scrisoare Vioricăi Dăncilă în care i-a scris că ”Guvernul României este obligat să acorde un mandat de vot favorabil candidaturii Laurei Codruța Kovesi pentru poziția de Procuror șef al Uniunii Europene”, în caz contrar România făcându-se de râs în fața UE.

> Potrivit ultimului sondaj IMAS realizat telefonic la comanda Europa FM, PSD și PNL sunt la egalitate ca intenție de vot la Parlamentul European, cu 22,7%, respectiv 22,6%. Pe locul trei se plasează Alianța USR-PLUS cu 17,9%.

> România a semnat, alături de Letonia, Ucraina, Estonia, Lituania, Polonia, Suedia, Danemarca, Marea Britanie și Canada, o declarație împotriva anexării ilegale a Crimeei de către Rusia, ”un act condamnat de întreaga comunitate internațională”.

> Toma Bogdan Costreie, director general al Departamentului de control al finanțării partidelor politice și al campaniilor electorale din AEP, a fost destituit astăzi de conducerea Parlamentului în cadrul ședinței Birourilor Permanente reunite pentru că, la momentul angajării în 2017, acesta nu a depus declarația pe propria răspundere conform căreia nu ar fi avut calitatea de membru de partid. Decizia vine în urma unei sesizări făcute de fostul secretar și actualul președinte AEP, Florin Mitulețu Buică.