Sari la conținut

1 Martie: CSM a primit noua formă a OUG 7 – UDMR, lista pentru alegerile europarlamentare – Opoziția se dezbină – SIIJ, anchetată – USR-PLUS-PNL = LOVE

> Lia Savonea, președintele CSM, a primit astăzi noua formă a OUG 7. Aceasta diferă de forma inițială prin faptul că au fost abrogate unele dintre prevederile care au generat nemulțumirea magistraților, precum cea privind interzicerea delegărilor la vârful parchetelor.

> UDMR a publicat lista primilor 5 candidați candidați pentru alegerile europarlamentare, aceasta fiind deschisă de actualul eurodeputat Iuliu Winkler. Următorii 4 candidați sunt Vincze Lorant, Hegedus Csilla, Oltean Csongor și Sogor Csaba.

> Conform consilierului președintelui USR, Andrei Caramitru, PNL a ordonat presei pro-opoziție să nu mai ofere informații despre USR/PLUS. Această afirmație a fost dezmințită de către reprezentanții PNL, care au amenințat cu acționarea în judecată a lui Caramitru dacă acuzațiile nu sunt retrase.

> Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară pentru efectuarea unui control la Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție privind modalitatea de comunicare publică în raport cu legea și regulamentele actuale. Decizia vine la o zi după ce șeful SIIj, Gheorghe Stan și procuroarea Adina Florea au susținut secția nou-înființată într-o declarație de presă.

> Președintele USR, Dan Barna, a declarat că Opoziția trebuie să prezinte un candidat comun la alegerile locale pentru a putea crește șansele de a înlocui PSD în primăriile din marile orașe. Atât Barna, cât și Dacian Cioloș, au menționat că Alianța USR-PLUS are deschiderea de a negocia și cu PNL candidații comuni la alegerile pentru primării din 2020.