Sari la conținut

5 Martie: GRECO și MONEYVAL, scrisoare către DNA – Toader anunță modificările la OUG 7 – Oana Bogdan răspunde criticilor – Iordache, atac la Toader

> GRECO și MONEYVAL, instituții importante care fac parte din Consiliul Europei, susțin într-o scrisoare adresată către DNA că nu au fost consultate sau informate de autoritățile din România asupra adoptării OUG 7/2019 care modifică legile justiției și își exprimă îngrijorarea „privind utilizarea excesivă a procedurii de legiferare prin ordonanțe de urgentă”.

> Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că Guvernul a aprobat cinci modificări ale OUG 7/2019 privind legile justiţiei, deși Consiliul Superior al Magistraturii dăduse aviz negativ. Una dintre modificări prevede că ”procurori de rang înalt pot deveni numai procurorii, chiar dacă în parcursul lor profesional în precedent au avut şi funcţia de judecător, care au o vechime de 15 ani în magistratură”.

> Oana Bogdan, membră a PLUS despre care Dacian Cioloș susține că este ”roata motrice” din spatele partidului afirmă că renunțarea la proprietate se extinde, iar Airbnb și Uber sunt platforme prin care oamenii își transformă proprietățile în bunuri împărtășite și servicii comune. Declarația sa răspunde criticilor presei care a acuzat-o că promovează idei precum desființarea proprietății private și renunțarea la viața de cuplu în favoarea traiului în grup.

> Florin Iordache l-a atacat în mod direct pe Ministrul Justiției, Tudorel Toader, acuzându-l că nu respectă deciziile luate în cadrul PSD privind modificarea Codurilor penale prin ordonanțe de urgență. Mai mult, i-a sugerat că dacă greșește își poate da demisia din funcţia de ministru sau există posibilitatea remanierii guvernamentale.