Sari la conținut

LIVE TEXT Liviu Dragnea: PSD a început să vorbească

Aflat la Slobozia pentru alegerile din PSD Ialomița, președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, susține un discurs. Principalele declarații:

Până ca noi să preluăm guvernarea în ianuarie 2017, în România a funcționat legea tăcerii. Foarte puțini oameni au avut mereu curajul să spună adevărul, cu toate riscurile la care s-au expus.

Nu trebuia să se vorbească despre adevărurile economice, austeritate, despre locul nostru real în Europa, despre ceea ce ar merita românii cu adevărat, despre protocoalele secrete din Justiție, pervertirea actului politic, măsluiri de alegeri nîn sufragerii, sărăcia în care erau ținuți românii, ca să nu creadă că au dreptul să trăiască mai bine.

Nu mai vrem să funcționeze în continuare acest sistem care a corupt Justiția. Dacă SRI are protocoale secrete cu ÎCCJ, cu DNA, cu Parchetul General, în condițiile în care ofițeri SRI stăteau pe culoarele acestor instituții, se mai poate vorbi de Justiție în România?

Ni s-a spus: Nu aveți voie să măriți salarii și pensii pentru că destabilizați economia. Nu se poate pe de o parte să micșorezi taxe și impozite și să mărești salarii și pensii. Ba se poate. S-a dovedit că modelul nostru a fppcut ca România, în 2017, să aibă cea mai mare creștere economică din UE.

N-a fost un program de guvernare făcut pe genunchi, cu a fost lucrat. Își arată roadele în fiecare an. Sute de mii de noi locuri de muncă create în România. PIB a crescut cu 25% în 2 ani. Nicăieri nu a mai fost asemenea creștere. Veniturile bugetare au crescut cu o treime. De asta avem bani și pentru dezvoltarea locală.

Mai avem mult de investit și mulți de muncit, pentru că zeci de ani România a fost ținută în noroi, în sărăcie și în subdezvoltare.

Sunt un pro-european convins și un pro-american mult mai convins. Dar noi am vrut să intrăm în UE pentru o viață mai bună, pentru mai multă libertate, nu pentru a ne întoarce la frică și teroare. Am vrut acces la dezvoltare și un minim respect. Nu cerem mai mult respect decât oferim. Ne purtăm frumos în continuare, dar cerem dreptul de a fi ascultați, de a pune pe masă niște argumente. Nu se poate ca tot ce facem noi să fie criticat, lovit și blocat, iar ceea ce fac și spun ceilalți să fie luat de bun, fără o minimă verificare.

E bine că companiile străine să câștige miliarde de euro în România. Dar vrem ca impozitele să le plătească aici.

Noi nu avem dreptul nici măcar să ne iubim țara? Am colindat mult în această lume. Pentru oricine, pe primul loc este propria țară.

La alegerile europarlamentare, românii vor avea de ales candidații noștri – lista o vom definitiva în mai puțin de 2 săptămâni și vom impune niște condiții. În primul rând, să fie patrioți. Apoi, să știe să vorbească, să aibă curaj și să-și apere interesul național al țării reprezentate, acolo. Să știe cel puțin o limbă străină. Să înțeleagă ce se întâmplă în instituțiile europene. Să învețe să fie respectați.

Despre buget – Klaus Iohannis arată încă o dată că nu îi pasă de binele românilor și că, prin faptul că întârzie promulgarea bugetului, se întârzie investiții mici și mari pe care le așteaptă fiecare comunitate din România.