Sari la conținut

PES îngheață relațiile cu PSD – PE dezbate statul de drept în România – Tăriceanu, la prezidențiale? – CSM refuză eliminarea pensiilor speciale – Bulgarii cer numirea șefului Parchetului European

> Serghei Stanișev, președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES), a anunțat că ”liderii PES consideră înghețate relațiile cu PSD” până când guvernul României își clarifică angajamentul față de statul de drept și urmează recomandările Comisiei Europene. Mai mult, liderul PES a susținut că în iunie, la viitoarea ședință, va fi discutată apartenența PSD.

> La solicitarea grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, s-a inclus pe agenda sesiunii plenare de la Strasbourg de săptămâna viitoare o dezbatere privind situaţia statului de drept în România. Europarlamentarii PPE au susținut că ultima campanie împotriva Laurei Codruţa Kovesi, este inacceptabilă într-un stat membru UE, iar instituţiile europene nu trebuie şantajate de autorităţile române.

> Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, a declarat că e pregătit să își asume candidatura la alegerile prezidențiale. El a afirmat că a discutat în cadrul coaliției și va face anunțul oficial după alegerile europarlamentare.

> Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ proiectul de lege al PMP care prevedea eliminarea pensiilor speciale. Acesta a fost adoptat tacit de Senat și prevede eliminarea pensiilor speciale pentru mai multe categorii, între care parlamentari, judecători și procurori. CSM a susținut că pensia de serviciu a magistraților este „o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistrații şi care impune obligații și interdicții pe care celelalte categorii nu le au”.

> Grupul de bulgari care o susține pe Kovesi și care a înființat o pagină de Facebook pentru susținerea acesteia  la funcția de procuror șef european i-a transmis președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, o scrisoare prin care își exprimă îngrijorarea față de ritmul în care se desfășoară procedura de alegere a procurorului șef european și solicită ca numirea să fie făcută în timpului actualului Parlament European.