Sari la conținut

Viorica Dăncilă vrea închisoare pe viață pentru criminali, violatori și pedofili

Premierul Viorica Dăncilă a promis astăzi într-o conferință de presă că va da o Ordonanță de Urgență pentru instituirea pedepsei cu închisoarea pe viață pentru criminali, violatori și pedofili.

Aceasta a reamintit măsurile drastice luate în cazul Caracal împotriva angajaților din instituțiile implicate, reiterând angajamentul de a sancționa cu demitere și repercusiuni penale toți funcționarii din sistemul public care nu își fac datoria.

Ministerul Justiției a demarat o analiză a legislației penale în cazul infracțiunilor grave și foarte grave și va aduce propuneri de modificare a legii, inclusiv pentru înăsprirea pedepselor. În calitate de prim-ministru, voi da OUG-urile necesare și voi trimite adrese către președinții celor două Camere ale Parlamentului pentru convocarea în sesiune extraordinară. Aceste modificări legislative trebuie dezbătute și implementate imediat. Îmi asum să fac acest lucru.

Vă mai promit un lucru: am spus că vreau sancțiuni drastice pentru criminali, violatori și pedofili. Voi da o Ordonanță de Urgență pentru instituirea pedepsei cu închisoarea pe viață, respectiv înăsprirea pedepselor pentru aceste fapte. Am zero toleranță pentru lipsa de umanitate și lipsa de respect față de cetățean. Am zero toleranță pentru greșeli, de la atitudini lipsite de responsabilitate și profesionalism, la erori de procedură și nerespectarea legii. Eu nu pot să accept ca în mandatul meu de prim-ministru românii să se teamă.

Vom reforma acest sistem, vom corecta de urgență tot ce e greșit și vom institui mecanismele de prevenție pentru ca tragedii precum cea de la Caracal să nu mai aibă loc vreodată, a declarat premierul.