Fitch Ratings: Deficitul bugetar, 3,4% în 2019, mult peste ținta unui Guvern cu așteptări „optimiste”

Destrămarea coaliției de guvernare crește incertitudinea politică pe fondul unor ani electorali și al dezechilibrelor macroeconomice, arată agenția de evaluare financiară Fitch Ratings. Aceasta va afecta direct măsurile de prevenire a creșterii deficitului bugetar și așa mare, pe care Fitch îl estimează la 3,4% pentru anul 2019 – cu mult, deci, peste ținta de 2,76% din PIB a Guvernului.
Cu alte cuvinte, joaca de-a războiul a partidelor care au format până de curând coaliția de guvernare complică și mai mult politica economică a României, taman când indicatorii fiscali și cei externi s-au deteriorat. Stăm prost la deficitul bugetar, de 1,8% din PIB în primul semestru al acestui an, triplu față de aceeași perioadă din 2017.
În opinia noastră, măsurile de corecţie din rectificarea bugetară adoptată de Guvern la începutul lunii august sunt insuficiente pentru a duce în jos deficitul până la ţinta de 2,76% din PIB. Estimăm că deficitul se va situa la 3,4% din PIB în 2019, de la 3% din PIB anul trecut, şi considerăm că prognozele Guvernului se bazează pe aşteptări optimiste privind veniturile, arată Fitch.
Și deficitul de cont curent al României s-a deteriorat, subliniază analiștii, cu aproape 40% în prima jumătate a acestui an, pe fondul unei creșteri semnificative a deficitului balanței comerciale. Partea și mai proastă e că, deficitul nefiind finanțat integral prin investiții străine directe, o adâncire a deficitului de cont curent ar putea majora datoria externă netă.
Pe ansamblu, credem că incertitudinea politică creşte riscurile la adresa finanţelor publice şi a supraîncălzirii economiei în avanpremiera unei perioade electorale aglomerate. Abordarea bazată pe improvizaţie care a permis României să îndeplinească ţinta de deficit de 3% în ultimii ani ar putea fi mai dificilă, având în vedere că ritmul de creştere încetineşte, iar oportunităţile de reducere imediată a cheltuielilor devin mai puţine, mai arată agenția de evaluare financiară.