Sari la conținut

INS: Românii au cheltuieli lunare de 85% din valoarea veniturilor

Veniturile medii lunare per gospodărie au fost de 4.764 lei în cel de-al doilea trimestru al acestui an, arată datele publicate astăzi de INS, 85% din acești bani reprezentând cheltuielile totale ale unei gospodării.

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri, la formarea acestora contribuind, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (18,0%), agricultură (1,8%), activităţi neagricole independente (2,2%), cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (0,9%) precum şi veniturile în natură (7,9%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,6%).

Cei mai mulți bani (42,6%) se duc în fiecare lună pe mâncare, băuturi alcoolice și tutun, arată Institutul Național de Statistică. În topul cheltuielilor lunare ale românilor intră însă și cele administrative (locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili) cu 14,4% din bugetul total, îmbrăcămintea și încălțămintea ( 8% ) și transportul (7,4%).