Tăriceanu, despre decretul pentru starea de urgență: Târziu, vag, ce ridică „o tonă de întrebări”

Decretarea stării de urgență în România de către președintele Klaus Iohannis în contextul epidemiei de coronavirus a fost făcută târziu și printr-un document „foarte vag, care nu lămurește mare lucru”, afirmă liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
Mă îngrijorează că suntem nevoiți să ne punem toată speranța într-un guvern care nu a performat nici în vremuri normale și nu știu cum o să facă față acum. Mie mi se pare că dl Iohannis a făcut rapid trei pași în spate și vrea să se extragă din gestionarea crizei. Doar așa îmi explic decretul cețos pe care l-a semnat locatarul de la Cotroceni, a scris acesta într-un post Facebook.
Potrivit liderului ALDE, decretul emis ieri de președinte ridică „o tonă de întrebări” cu privire la măsurile incluse în document:
De ce era nevoie să se suspende dreptul la inviolabilitatea domiciliului? Au de gând să facă percheziții masive fără mandate de la judecător?
De ce era nevoie să se suspende dreptul la învățătură? Nu era mai bine să trecem în această perioadă limitată la învățământul online? Oricum copiii ne stau toată ziua pe telefoane și tablete. Puteau să o facă cu mai mult folos.
Înțeleg rațiunea pentru care lucrul cu publicul, inclusiv în sistemul de justiție, este limitat și cele mai multe cauze se amână. Ce mă pune pe gânduri este faptul că cele care rămân vor fi judecate la foc automat „inclusiv cu termene de la o zi la alta” și asta poate pune inculpații în imposibilitatea de a se apăra corespunzător, adaugă Tăriceanu.
Liderul ALDE se declară, totodată, îngrijorat de abordarea superficială a măsurilor care privesc economia României, după toate probabilitățile urmând să fie foarte afectată de epidemia de coronavirus:
Mă îngrijorează că nu există decât referiri palide la măsurile care trebuie luate în vederea limitării efectelor economice ale crizei și suntem din nou pasați la guvernul Orban, mai exact la dl Cîțu, cel care a fugit din fața Parlamentului de frică să nu fie votat.
Lipsa acestor măsuri ne va împiedica să ne reluăm viața normală atunci când criza medicală va trece. Neadoptarea de măsuri rapide pune în pericol zeci de mii de companii mici și mijlocii și sute de mii de locuri de muncă, scrie Călin Popescu Tăriceanu.
Categorii