Sari la conținut

Plafonarea prețurilor ar duce la dispariția afacerilor mici, spune ministrul Agriculturii

Intervenția „brutală” a statului asupra prețurilor de la raft fără o negociere între toate verigile din lanțul de aprovizionare ar duce la falimentul și dispariția de pe piață a producătorilor și procesatorilor mici din România, susține ministrul Agriculturii, Adrian Oros, care afirmă că, după o creștere semnificativă a prețurilor în primele zile ale crizei cauzate de coronavirus, acestea au revenit la normal.

Am discutat cu toți actorii din piață, comercianții, producătorii și procesatorii, pentru că noi atunci când s-a declanșat criza, a doua zi am făcut un grup de lucru, cu toate segmentele acestui lanț de aprovizionare, producători, procesatori și comercianți. Dacă vine statul și în mod brutal intervine și fixează doar prețul la raft, fără să existe o negociere prealabilă între toți actorii acestui lanț de aprovizionare, cei care dispar primii de pe piață, cei care sunt afectați și pot fi falimentați sunt exact cei mici, producătorii mici și procesatorii mici. Or în România, producătorii mici și procesatorii mici sunt cei români. Noi nu avem de gând să se întâmple acest lucru cu ei, a declarat Oros pentru RFI.

Există în continuare produse cu preț crescut, dar doar în cazul celor de import, adaugă ministrul Agriculturii, potrivit căruia „sunt probleme cu aprovizionarea și cu prețurile la alimentele din import”.

Dacă în primele zile după criză toată lumea a făcut stocuri, au alergat prin magazine și au cumpărat cantități foarte mari de alimente, iar prețurile au crescut semnificativ, apoi, în următoarea săptămână vânzările au scăzut, prețurile au revenit aproximativ la normal, au rămas crescute doar cele care vin din import, pentru că acolo există o oarecare îngreunare a transportului mărfurilor. Sigur, acest lucru este general, se întâmplă în toată Europa, sunt culoare de transport pentru alimente, pentru medicamente, dar situația nu este asemănătoare cu cea dinainte de criză, deci viteza de aprovizionare este mult mai mică și aici sunt probleme cu aprovizionarea și cu prețurile la alimentele din import, a precizat acesta.

*Imagine: Facebook Adrian Oros