Sari la conținut

România riscă să piardă sute de mii de euro din fonduri UE pentru agricultură

România pierde posibilitatea de a folosi fonduri europene în agricultură, la nivelul industriei agroalimentare și la nivelul fermelor și exploatațiilor agricole, pentru că Executivul nu a luat măsuri și nu a dezvoltat mecanisme pentru accesarea acestora, susține europarlamentarul PSD Victor Negrescu, precizând că țara noastră nu folosește mijloace la care alte state europene au apelat.

Situația generată de coronavirus se răsfrânge asupra mai multor sectoare printre care și agricultura, atât la nivelul industriei agroalimentare cât și la nivelul fermelor și exploatațiilor agricole. Din nou, România pierde și aici posibilitatea folosirii eficiente a fondurilor europene și ezită în a utiliza mijloace folosite și de alte state europene. Consider că asigurarea resurselor alimentare pentru populație trebuie să fie o prioritate.

Eurodeputatul prezintă o listă cu măsurile care trebuie luate de Guvernul Orban pentru accesarea acestor fonduri de către România:

1. România poate acorda un ajutor de stat din fonduri europene de până la 100.000 de euro pentru exploatațiile agricole și de până la 120.000 de euro pentru exploatațiile piscicole conform art. 23 din “Cadru temporar pentru măsuri de ajutoare de stat în sprijinul economiei în actuala criză COVID-19”. Guvernul României nu a dezvoltat mecanismele pentru accesarea acestor fonduri.
2. Deficitul posibil de lucrători agricoli și din industria agroalimentară poate fi compensat printr-o securizare a sectoarelor cheie și impunerea unor măsuri eficiente de protejarea a acestor categorii de personal. Este necesară echiparea cu mijloace de protecție corespunzătoare. Alte state europene au dispus deja măsuri în acest sens.
3. La nivelul agricultorilor s-a constatat o insuficiență a resurselor financiare pentru efectuarea însămânțărilor de primăvară și aplicarea tehnologiilor necesare pentru producție din cauza dispariției unor clienți. Alocarea unui sprijn rapid, facilitarea accesului la punctele de vânzare (supermarketuri) și acordarea la timp a subvențiilor se impune.
4. Producătorii pot fi sprijiniți prin constituirea unor rezerve suplimentare permisă de Regulamentul european nr. 1306/2013, art. 25, ce prevede posibilitatea constituirii unei rezerve pentru situații de criză din sectorul agricol.
5. O reală problemă este legată de valorificarea produselor, mai ales cele perisabile, generată de reducerea colectării, accesul limitat la punctele de vânzare și dificultățile efectuării transportului. Unele state europene, după modelul impus de UE, au dezvoltat rețele prioritare de distribuție pentru mărfurile agricole.
6. Asigurarea accesului la mai multe categorii de alimente și produse agricole în contextul în care producția nu este suficient de diversificată și insuficientă la nivel național. După modelul marilor țări agricole se impune o discuție cu marii fermieri și producători din industria agroalimentară pentru organizarea unui sistem ce va asigura resursele alimentare necesare populației.

*Imagine: Facebook Victor Negrescu