Sari la conținut

Parlamentul a adoptat OUG de amânare a ratelor cu modificările PSD / PNL atacă legea la CCR

Camera Deputaților a adoptat astăzi cu 208 voturi „pentru”, 103 „împotrivă” și 8 abțineri proiectul de lege care modifică OUG 37/2020 privitoare la amânarea ratelor.

Deputații au votat astăzi pentru relaxarea condițiilor de acordare a acestui beneficiu pentru firme, persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, debitorii având posibilitatea de a-și amâna ratele cu până la 18 luni, dar nu mai mult de 31 octombrie 2021, fără costuri suplimentare („dobândă la dobândă” sau comisioane aferente sumelor scadente a căror plată a fost suspendată).

În proiectul de lege care modifică Ordonanța Guvernului se includ în categoria beneficiarilor și debitorii în procedură de executare silită, în procedură de dare în plată, de reorganizare judiciară sau în orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit. Totodată, suspendarea ratelor la creditele bancare a fost introdusă pentru firmele ale căror venituri s-au diminuat cu cel puţin 15% faţă de media ultimelor două luni.

Încă din ședința de plen, liderul deputaților liberali, Florin Roman, a anunțat însă că PNL va ataca proiectul de lege adoptat astăzi la Curtea Constituțională, acuzând că acesta nu are „o susţinere şi o fundamentare serioasă în realitate”.

Sigur că ordonanţa, aşa cum ne-am aşteptat, a fost modificată în Parlament şi, din acest motiv, pe ideea că lucrurile au fost deja clar stabilite de către Guvern şi nu mai era nevoie de această modificare, o să atacăm la Curtea Constituţională legea adoptată astăzi”, a afirmat Roman, a declarat acesta.