Sari la conținut

Florin Cîțu aruncă pisica retrogradării perspectivei de țară de 3 agenții de rating pe creșterea pensiilor și pe „creșterea nesustenabilă a cheltuielilor din ultimii trei ani”

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, pare să găsească tot mai multe argumente împotriva legii pensiilor, care prevede creșterea cu 40% a acestora în luna septembrie a acestui an. În urma anunțului agenției de rating Moody’s, care a retrogradat perspectiva de țară a României de la stabilă la negativă, ministrul Finanțelor a precizat că motivele acestei decizii sunt „ticăloșiile și populismele aprobate fară discernământ în ultimii trei ani de socialiștii lui Ciolacu”, la fel ca în cazul Fitch și Standard and Poor’s, care la rândul lor au retrogradat perspectiva de țară a României.

La fel că Standard and Poor’s și Fitch agenția de rating Moody’s spune două lucruri:
1. finanțele României au fost administrate îngrozitor de prost în ultimii ani de guvernele socialiste (S and P – creșterea nesustenabilă a cheltuielilor din ultimii trei ani, Fitch-“poor fiscal management în recent years …despite efforts by the current administration (in power since November 2019) to improve fiscal management”)
2. legea pensiilor trecută prin Parlament de Ciolacu și PSD fără niciun fel de sursă de finanțare. Și Moody’s, la fel ca celelalte două agenții de rating, folosește legea pensiilor ca motiv principal pentru schimbarea perspectivei la negativ. Legea pensiilor adaugă la cheltuieli în buget 10 miliarde lei în 2020 și 30 miliarde lei în 2021. (The two key drivers for the change of the outlook to negative are: A structural deterioration in public finances compounded by an increase in long-term liabilities that relate to the 2019 pension reform – raport Moody’s ).

În ciuda efoturilor pe care le-am făcut din Noiembrie 2019 de a recâștiga încrederea investitorilor încă decontăm ticăloșiile și populismele aprobate fară discernământ în ultimii trei ani de socialiștii lui Ciolacu, a scris ministrul de Finanțe pe pagina Facebook.

Potrivit ministrului de Finanțe, actuala guvernare plătește încă pentru cei trei ani de guvernare „ticăloasă și iresponsabilă” ai PSD, însă Florin Cîțu promite că, în ciuda aprecierilor agențiilor de rating, va lua toate măsurile astfeș încât să nu existe probleme în ce privește plata facturilor statului.

Acest lucru TREBUIE să fie CLAR pentru toți românii – ÎNCĂ plătim factura celor trei ani de guvernare ticăloasă și iresponsabilă. Dacă Ciolacu și PSD ar fi fost mai responsabili România se împrumuta astăzi cu cel puțin 1 punct procentual mai puțin la fiecare scadență și economiseam sute de miloaone de lei lunar. PSD ar trebui să plătească acești bani înapoi.

Dar nu este totul pierdut. Comunic zilnic cu investitorii și piețele internaționale și le garantez că voi continua să administrez finanțele românilor cu precauție și responsabilitate. Acest lucru s-a văzut atunci când am reușit să împrumut sume record de pe piețele internaționale la cele mai mici costuri de până acum pentru România.

În același timp apreciez că TOATE agențiile de rating au făcut o distincție CLARĂ între modul iresponsabil și ticălos prin care au fost administrate finanțele publice de socialiști și modul precaut și responsabil pe care l-am implementat din noiembrie 2019.

Am înțeles avertismentul agențiilor de rating. Le asigur că vom continua exact pe drumul pe care am pornit. Iar pe români îi asigur că voi lua măsurile necesare în așa fel încât să nu existe niciun fel de problemă în finanțarea deficitului și implicit plata facturilor statului la timp, chiar și în condițiile în care avem aceste aprecieri din partea agențiilor de rating.

În plus, voi face tot ce este posibil ca la următoarele evaluări ale agențiilor de rating Romania să revină la perspectiva stabilă sau chiar direct la pozitiv.