Sari la conținut

Iohannis, cu armele pe CCR după decizia CEDO care a declarat abuzivă demiterea Laurei Codruța Kovesi

Nu poate rămâne fără consecințe decizia de astăzi a Curții Europene a Drepturilor Omului, care a stabilit că hotărârea de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi adoptată de CCR și implementată prin decret de președinte a fost abuzivă, a declarat astăzi Klaus Iohannis, care a subliniat faptul că în prezent credibilitatea Curții Constituționale este și mai puternic zdruncinată.

Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectivă, inclusiv pe cele care subliniau încălcarea liberului acces la justiție al doamnei Kövesi, Curtea Constituțională a decis revocarea sa din funcție, la propunerea unui ministru al justiției de foarte tristă amintire. O asemenea decizie a CEDO, fără precedent întrucât vizează chiar autoritatea care este garantul supremației Constituției, nu poate rămâne fără consecințe. Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum și mai puternic zdruncinată, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele susține că CCR are acum obligația de a revizui atât decizia privitoare la revocarea de la șefia DNA a Laurei Codruța Kovesi, cât și orice alte decizii luate de judecătorii Curții Constituționale pe baza unor declarații.

Reamintesc faptul că la referendumul din 2019 românii au decis că atribuțiile Curții Constituționale trebuie modificate. Hotărârea CEDO de astăzi ne arată, dacă mai era nevoie, cât de necesară este o reformă la nivel constituțional a acestei instituții, a adăugat președintele.