Sari la conținut

Mărirea pensiilor cu 40% poate fi una dintre cheile relansării economiei, susține Tăriceanu

Creșterea pensiilor poate fi o reală oportunitate, ca și una dintre cheile relansării economiei României, susține liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care pledează pentru mărirea acestora cu 40% din luna septembrie a acestui an, potrivit legii.

Tăriceanu susține că aceasta ar fi o abordare „curajoasă”, „pro piață”, care ar face „dreptate socială” și ar aduce bani în economie.

Se va face dreptate socială pentru mai mult de 1 milion de pensionari care trăiesc cu mai puțin de 800 lei pe lună. Da, sunt oameni care nu au stagii complete de muncă sau care au lucrat toată viața la cooperativa agricolă, dar tot concetățeni de-ai noștri sunt. Și toți știm că nu se poate trăi cu 800 lei pe lună. Acești bani suplimentari pe care îi vor încasa se vor întoarce rapid în economie pentru că ei își vor cumpăra cele necesare traiului (alimente, medicamente, îmbrăcăminte sau utilitățile necesare). Banii lor vor întreține focul producției de bunuri și vor permite zecilor de mii de români care astăzi stau în șomaj tehnic să se reîntoarcă la muncă. Adică statul nu va mai da ajutoare sociale. În plus taxele și impozitele pe produse și pe muncă vor întoarce în visteria statului aproape jumătate din banii pe care i-au dat la mărire. Ca să fie clar pentru toți: mărirea cu 40% a acestor pensii mici este o chestiune de viață sau de moarte! Cine crede că acești concetățeni ai noștri vor putea trăi cu 800 de lei pe lună se minte!

Vor mai fi cel puțin alte 2,5 milioane de români care sunt acum cu pensii până în 1500 lei și care vor primi o sumă de bani care le va face viața mai bună. Și ei vor cheltui acești bani pe bunuri de strictă necesitate și vor întoarce banii în economie. Cu câștigurile despre care am vorbit: locuri de muncă și venituri la buget.

A treia categorie este cea a celor care vor putea să economisească câteva zeci sau sute de lei în fiecare lună. Ei, împreună cu ceilalți români, au în băncile din România peste 230 de miliarde lei. O parte din acești bani pot fi atrași prin titluri de stat cu o dobândă atractivă pentru a finanța adevărata relansare economică. Este complet lipsit de sens ca dl Cîțu să continue să îndese dobânzi grase în buzunarele bancherilor când populația are disponibili banii de care economia are nevoie. În plus este o datorie a guvernanților să apere de inflație economiile cetățenilor. Să nu fim naivi și să ne închipuim că sutele de miliarde de dolari și euro care alimentează relansările economice din diferitele țări au apărut din senin. Ei sunt bani noi pe care încă nu s-a uscat cerneala tiparnițelor băncilor centrale. Acești bani vor produce o inflație cum nu s-a mai văzut în ultimii ani, inflație care poate să ne înghită economiile cât am zice pește, a argumentat Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE susține că fondurile destinate ajutorului de șomaj tehnic pot fi înlocuite de creșterea pensiilor, care ar încuraja consumul:

Dacă guvernantii nu ar pleca de la premisa greșită că mărirea pensiilor este doar o pomană pe care o fac pensionarilor, le-ar fi mai ușor să ia decizia corectă. Dacă s-ar gândi că pensionarii de azi au susținut la rândul lor alți pensionari, nu li s-ar părea că mărirea pensiilor este un cadou nemeritat.

Abia mărirea cu 10% a pensiilor ar fi un cadou otrăvit! Pentru că această mărire nu acoperă nici măcar creșterea prețurilor din septembrie 2019 în septembrie 2020, ca să nu mai vorbim de inflația care ne așteaptă după colț.

Știu, o să fiu pus la colț de oamenii sistemului, de politrucii guvernului, de analiștii care își iau soldele de la pădure, de toți neaveniții care nu au creat un loc de muncă și nu au plătit o chenzină în viața lor, dar realitatea este cea pe care v-o spun: mărirea pensiilor cu 40% poate fi una dintre cheile relansării noastre, a adăugat liderul ALDE.