Sari la conținut

Florin Cîțu rămâne optimist cu privire la economie: Estimarea Comisiei Europene, prea pesimistă

Estimarea Comisiei Europene cu privire la căderea economică a țării noastre cu 6% în acest an este prea pesimistă dat fiind ce se întâmplă în România astăzi, susține ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, care citează datele INS ce confirmă creșterea economică din primul trimestru al lui 2020 cu 2,7% și rolul investițiilor în această evoluție.

Comisia (Europeană, n.r.) a păstrat pentru România aceeaşi prognoză din primăvară. Da, este -6%, dar este aceeaşi cifră, nu a înrăutăţit-o. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în restul Europei, vedem că în mai toate ţările aceste cifre au fost înrăutăţite. (…) Rămân la opinia că este o estimare prea pesimistă, dacă ne uităm la ce se întâmplă în România astăzi. Şi ieri am avut, pe lângă confirmarea de la INS a creşterii economice în primul trimestru cu 2,7%, am avut o revizuire în sus, şi asta a fost foarte important, a contribuţiei investiţiilor la creşterea economică din primul trimestru, de la 0,9 la 2 puncte procentuale”, a spus ministrul de Finanțe, prezent la videoconferinţa Profit Financial Forum „Finanţăm repornirea economiei”.

Acesta se așteaptă la o îmbunătățire a estimării Comisiei Europene pentru anul 2020, dar recunoaște însă că țara noastră nu va avea creșterea economică estimată de Executiv.

De aici pornim. Acum, ce facem noi şi ce am încercat să facem – şi eu zic că am reuşit – a fost să eliminăm acele scenarii negative sau impactul negativ asupra economiei să-l atenuăm. Ştiţi foarte bine, la început şi eu eram pesimist când am văzut ce se întâmplă, că trebuie să îţi închizi toată economia o lună – două şi estimările pe care le aveam şi eu în cap erau dure, mergeam pe scenarii foarte dure. Dar economia a reacţionat foarte bine la măsurile pe care le-am luat, a punctat Florin Cîțu.

Potrivit ministrului de Finanțe, chiar dacă nu o să avem creșterea economică preconizată de Guvern, evoluția economiei nu va ajunge totuși la -8%, -6%.

Noi estimăm -2%. Sper să ajungem acolo – o contracţie de două puncte procentuale – şi de aceea am venit şi în toată această perioadă am schimbat lucrurile puţin. Da, aveam cheltuieli fixe în buget pe care nu puteam să facem nimic. E vorba despre salarii, pensii, ajutoare sociale şi acolo nu puteam să facem decât să le plătim la timp – aceasta a fost o decizie -, dar ce am putut noi să facem a fost să investim, a completat Florin Cîțu.