Comisia Europeană: Economia României cade cu 6% în 2020 și se ridică apoi în 2021, dar doar cu 4%

Ca urmare a blocajelor cauzate de pandemia de COVID-19, creșterea reală a PIB-ului va avea un declin abrupt în cel de-al doilea trimestru al acestui an, în ciuda rezultatelor obținute de economia românească în primele 3 luni, arată datele prognozei de vară publicate astăzi de Comisia Europeană, care estimează o contracție de 6% a economiei în 2020, urmată de o creștere de 4% în anul următor.
Consumul privat este estimat să scadă din cauza restricțiilor de circulație și a veniturilor mai mici. Incertitudinea va juca un rol semnificativ în deciziile de investiții din acest an, în timp ce sectorul de construcții ar putea să mai salveze din acest declin. Activitatea economică redusă a principalilor parteneri comerciali ai României este estimată să afecteze major exporturile, se arată în raportul Comisiei Europene.
Un al doilea val de infecții în România sau în statele care au cele mai puternice legături comerciale cu țara noastră ar putea întârzia revenirea economică, se arată, totodată, în prognoza de vară CE, care subliniază faptul că un factor important în evoluția economiei în următoarea perioadă este modul în care autoritățile ajustează traiectoria fiscală relaxată dinaintea crizei COVID-19. Dacă nu este corectată, aceasta ar putea accentua neîncrederea investitorilor și ar putea duce la costuri mai mari de finanțare, potrivit raportului.
Vestea bună este însă că declinul abrupt al prețurilor la energie, ca și cererea agregată scăzută vor reduce presiunile inflaționiste în 2020, compensând o creștere așteptată a prețurilor la alimente care este datorată problemelor de la nivelul lanțurilor de aprovizionare și anului agricol secetos. Rata medie a inflației se va situa la nivelul de 2,5% în acest an, mai precizează Comisia Europeană.