Sari la conținut

Perspectivele economice ale României, „foarte bune”, susține premierul Ludovic Orban

România are perspective foarte bune de revenire economică, afirmă premierul Ludovic Orban, care a declarat că economia țării noastre se află în rândul celor care au cea mai mare reziliență și că scăderea economică a României a fost printre cele mai mici de pe plan european.

Economia României este printre economiile care au dovedit cea mai multă rezilienţă. Suntem pe locul 3 pe plan european, în fruntea clasamentului, ca şi contracţie economică. Doar două ţări sunt cu o contracţie mai mică decât România în primul semestru. Noi avem o contracţie de 3,9. Și în privinţa deficitelor România este printre ţările care au avut cea mai mică creştere a deficitului bugetar, a declarat premierul, prezent sâmbătă la Râmnicu Vâlcea pentru o acțiune electorală.

Potrivit prim-ministrului, România nu a fost retrogradată de agențiile de rating datorită măsurilor luate de guvern și credibilității executivului, țara noastră reușind performanțe economice în ciuda crizei internaționale cauzate de pandemia COVID-19.

Din punct de vedere al locurilor de muncă, la 1 septembrie aveam cu peste 2.000 de angajaţi cu contract de muncă mai mulţi decât la 1 ianuarie, înainte de criza economică provocată de pandemie. Salariul mediu net în România, în iunie, a fost cu 5% mai mare decât salariul mediu net din iunie 2019, când nu era pic de criză. Salariul mediu net a crescut şi în luna iulie, cu 74 de lei, în raport cu luna iunie a anului 2020, la ora actuală înregistrând o creştere cu aproape 8% comparativ cu iulie 2019. Şi împrumuturile pe care le-am luat, le-am luat mult mai ieftin decât împrumuturile care au fost luate de guvernarea PSD, cu o singură excepţie, februarie, când PSD a depus moţiunea de cenzură şi a dat jos guvernul şi asta a avut un efect negativ asupra pieţelor, a adăugat Orban.