Sari la conținut

Victor Ponta plagiază programul de guvernare PSD

Experiența de premier care a guvernat România în perioadă de criză, cu care se laudă mai mereu Victor Ponta, l-a ajutat pe acesta doar atât cât să propună, în prag de alegeri parlamentare, niște măsuri economice foarte similare cu cele prezentate de foștii săi colegi social-democrați pentru următorii 4 ani.

PSD s-a concentrat, în realizarea programului de guvernare 2020-2024, pe două obiective mari: românii cu venituri mici și companiile, în primul rând mici și mijlocii. Surpriză! Victor Ponta a făcut același lucru, doar că… în cuvinte mai puține și cu măsuri mai puțin realiste.

Astfel, dacă PSD vrea să crească veniturile populației prin dublarea alocațiilor, creșterea punctului de pensie și mărirea salariului minim pe care să nici nu-l mai impoziteze apoi, Pro România lui Victor Ponta propune un Venit Minim de Criză. Adică fix susținerea românilor cu venituri mici, dar nu prin legile care deja există și care mai trebuie doar implementate, ci efectiv dând bani. Ceea ce teoretic n-ar fi rău, dacă i-am și avea.

În ce privește protejarea companiilor românești, PSD vrea să asigure siguranța locurilor de muncă (pe lângă stimularea salariaților, antreprenorilor și investitorilor). Ați ghicit, și Victor Ponta vrea același lucru, dar nu cu un plan strategic, ci printr-un Sprijin Economic de Criză – în principiu, la Pro România, asta înseamnă aruncat cu bani în firme și tăieri de taxe și impozite. Problema e și aici că, dacă pe hârtie sună bine, în realitate un astfel de plan nu se poate susține decât cu multe, multe miliarde de euro, pe care noi nu le putem împrumuta inteligent decât ca să facem investiții prin care să protejăm aceste companii și oamenii care lucrează în ele.

Una peste alta, singurele propuneri fezabile anunțate de Victor Ponta ca venind din partea Pro România sunt cele prezentate doar cu câteva zile în urmă de PSD: sprijinirea oamenilor cu venituri reduse și a companiilor mici și mijlocii.

Bine și așa! Dacă nu avem o Stângă unită, măcar să avem una care se pune de acord pe niște obiective pentru care nu trebuie să fii doctor în științe ca să înțelegi că sunt necesare. Păcat însă că „dottore” Victor Ponta n-a învățat nici acum să precizeze sursa ideilor pe care și le asumă ca fiind ale sale…