Sari la conținut

Iohannis a intrat în politica mare susținut de PSD și PNL pentru funcția de prim-ministru

Pare greu de crezut, pentru oricine ascultă declarațiile de astăzi ale președintelui Iohannis, că acesta a fost cu ceva ani în urmă propunerea de premier PSD și PNL împotriva PDL-ului lui Traian Băsescu. Cu toate astea, exact acum 11 ani, Klaus Iohannis era candidatul susținut pentru funcția de prim-ministru de către cele două formațiuni politice aflate în alianță cu sprijinul PC-ului lui Dan Voiculescu, UDMR-ului și minorităților, care se declara „onorat de propunerea de a conduce un guvern” al partidelor din opoziție și saluta intenția de colaborare dintre social-democrați și liberali.

„Această înţelegere politică este un semnal pozitiv în mediul politic din România”, mai spunea Klaus Iohannis în 2009, fără să-l deranjeze prea tare că desemnarea lui pentru Palatul Victoria fusese decisă la sediul Grivco al lui Dan Voiculescu de către PSD și PNL. De altfel, acesta nici nu s-a ferit să spună, după o întâlnire cu Mircea Geoană și Crin Antonescu, că formează alături de liderii PSD și PNL „o adevărată echipă” care urma să rezolve problemele României.

Puțini își aduc aminte și că Mircea Geoană nu este singurul președinte PSD cu care actualul șef al statului a avut o relație bună. La începutul anilor 2000, Klaus Iohannis semna, în calitate de președinte FDGR, un acord de colaborare cu PSD-ul lui Adrian Năstase, ale cărui prevederi vizau inclusiv ca „cele două formaţiuni politice să conlucreze activ şi permanent” în Parlamentul României. Înainte de asta, în 1997, același Klaus Iohannis se lansa în politică în funcția de inspector general la Sibiu, la propunerea PDSR-ului condus de Ion Iliescu.

Dar asta e istorie veche. Între timp, Iohannis a intrat în politica mare devenind președintele României, iar PSD s-a transformat, în stradă și la tribuna Cotrocenilor, în „Ciuma Roșie”. Dar, deși vechile alianțe au fost lăsate în trecut, ele n-au fost niciodată uitate: acesta să fie motivul pentru care președintele, care e liderul de facto al liberalilor, a închis ochii la revărsarea de traseiști din partidul care e „de 30 de ani o piedică în dezvoltarea României” în propriul său partid? Totuși, acesta datorează ascensiunea sa în politica mare în aceeași măsură PNL-ului, cât și PSD-ului…

Categorii

PNL

Etichete