Sari la conținut

“Votul util”, coșmarul partidelor de buzunar: Pro România, PMP, PER, AUR și PPU-SL

De data aceasta, alegerile vor fi altfel nu doar din cauza pandemiei, ci și pentru că, pentru prima dată, e posibil să avem un Parlament în care să intre doar 4 partide: PSD, PNL, USR-PLUS și UDMR sunt, în prezent, singurele care știu cert că vor face parte din noul Legislativ. Restul partidelor, între care Pro România, PMP, PER, AUR și PPU-SL, se bat haotic pe cele câteva procente rămase de împărțit, fiecare vot putând decide dacă aceste formațiuni politice vor mai continua sau nu să existe.

În condițiile în care prezența la urne se estimează a fi până în 35%, iar voturile date partidelor mici care nu au nicio șansă să treacă de pragul parlamentar se vor adăuga prin redistribuire la scorurile celor 4 formațiuni politice care vor forma noul Legislativ, votul util va conta mai mult ca niciodată pe 6 decembrie. Pentru că, de această dată, alegătorii se vor confrunta cu o problemă nouă și o întrebare legitimă: „Dacă tot am decis să-mi risc sănătatea și viața pentru a vota, are sens să-mi bat joc de votul meu? Merită să-l dau unui partid care nu intră-n Parlament?”

E și motivul pentru care în aceste zile vom asista la (de)zbateri disperate ale unui Victor Ponta, ale unui Eugen Tomac sau ale celorlalți lideri de partide mici, în speranța că vor atinge pragul salvator…

Pentru ei, “votul util” a devenit noul coșmar electoral de pe 6 decembrie!